8 lucruri pe care un copil ar trebui să le știe atunci când merge la grădiniță

Momentul în care decidem să ne dăm copilul la grădiniță este unul foarte important pentru micuț, dar și pentru părinți.

Este o schimbare majoră pentru copiii care, pentru prima dată, vor fi nevoiți să se descurce în colectivitate și să facă față așteptărilor celorlați de la ei.

Și pentru a nu fi luat complet pe nepregătite, am putea încerca să-l învățăm chiar noi pe micuț, cât încă mai este acasă, câteva lucruri utile pentru a se acomoda mai ușor.

Să ceară ajutor

Este foarte important să știe cum și când să ceară ajutor, atunci când întâmpină probleme la locul de joacă, pe holuri, în sala de mese și chiar în sala de clasă. Indiferent cât de atent este personalul grădiniței vor fi și momente în care copilul ar putea întâmpina diverse dificultăți, s-ar putea lovi, ar putea cădea sau un alt coleg l-ar putea necăji. Este bine să le explicăm copiilor că pot cere ajutorul educatoarei sau îngrijitoarei atunci când este cazul.

Să știe să împartă și să-și aștepte rândul

Dacă acasă mamele pot satisface de cele mai multe ori orice nevoie a copilului imediat, la grădinița nu va fi așa. Vor fi situații în care micuțul va fi nevoit să-și aștepte rândul și să împartă cu ceilalți copii. Educatoarea nu va putea pune pe prim plan nevoile și dorințele unui singur copil, iar asta va naște de multe ori situații conflictuale. Ar fi bine pentru copilul nostru dacă l-am învăța încă de mic să împartă și să aștepte atunci când este cazul.

Puterea de concentrate, atenția distributivă

Mulți copiii întâmpină dificultăți din acest punct de vedere și ar fi bine să facem exerciții cu ei acasă. Spre exemplu, în momentul în care educatoarea le spune 'puneti-vă ghiozdanele în dulap și stați jos', este posibil ca micuții să rețină doar prima parte. După ce își pun rucsacurile în vestiar nu se conformează și rămân în continuare în picioare. Faptul că educatoarea le va atrage atenția ar putea să-i facă se simtă copleșiți și frustrați, susțin specialiștii în educație.

Să meargă singur la baie

Aceasta este o cerință în cadrul multor grădinițe. În multe cazuri se așteaptă ca micuțul să știe când să ceară la toaletă, să se dezbrace și să îmbrace singur și chiar să se spele pe mâini. Desigur, orice mamă își dorește să-și învețe cât mai repede copilul să deprindă această rutină, dar în cazul în care nu ați reușit este bine să discutați asta cu educatoarea și îngrijitoarea.

Să stea liniștit în timp ce ascultă o poveste

La grădiniță un copil trebuie să stea cuminte în momentul în care educatorea le spune o poveste sau încearcă să-l înevețe ceva. Acest lucru trebuie exersat de acasă, pentru un copil neastâmpărat îi va împiedica și pe ceilalți să fie atenți.

Să țină un creion în mână corect

Specialiștii în educație susțin că la vârsta de trei ani, când un copil merge la grădiniță, ar trebui să știe deja să țină corect un creion în mână și să știe cum să-l folosească. O modalitate de a exersa și de a le întări degețelele este să vă jucați cu ei plastelină.

Să recunoască numerele

Un copil este capabil să numere până la zece în momentul în care merge la grădiniță, ba chiar până la 20, spun specialiștii. Dar pentru asta este nevoie ca noi, părinții, să exersăm cu el într-un mod distractiv, astfel încât să rețină cu plăcere.

Să recunoască litere

Sunt foarte mulți copii care învață alfabetul în joacă, sub forma unui cântecel sau a unei poezii. Chiar dacă pentru unii părinți poate parea prea mult, sunt și micuți care știu spre exemplu să-și scrie numele sau cuvinte precum 'mama' sau 'tata' în momentul în care merg la grădiniță.

Sursa: njfamily.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton