8 moduri de a-i spune ”Nu” copilului fără a rosti acest cuvânt

Rolul de părinte este unul în care ai parte și de urcușuri, dar și de coborâșuri.Câteodată este absolut minunat și uimitor, în alte dăți poate fi epuizant și frustrant.

De la o anumită vârstă, copiii au un mod de a gândi doar al lor, pe care noi, adulții, cu greu îl putem înțelege.

Micuții încearcă să înțeleagă lumea din jurul lor, să testeze limitele și, de cele mai multe ori, să facă doar ce vor ei. Educația și disciplina pot deveni o adevărată povară pentru părinți și începi să simți la un moment dat că tot ceea ce îi spui copilului este 'NU'.

Din fericire sunt câteva modalități prin care poți spune 'NU' copilului fără a rost de fapt această negație. Este bine atât pentru părinți, cât și pentru copii să nu audă acest cuvânt atât de des, dar mai ales este important ca micuții să se simtă înțeleși și să știe că mai au și alte alternative atunci când vor ceva și nu li se va închide gura cu 'NU'.

Iată cele 8 modalități de a nu spune 'NU': (fie că vor funcționa toate, fie că vor funcționa doar o parte din ele, merită să le luăm în calcul data viitoare când considerăm că trebuie să spune 'NU' copilului)

Răspunde afirmativ dorinței sale

În loc să spui imediat 'NU', încearcă să confirmi faptul că îi înțelegi frustrarea: 'Știu că nu vrei să stai în pat și să dormi, pentru că ne distram împreună. Am înțeles. Acum este însă ora de somn'. Astfel îi vei demonstra copilului că înțelegi punctul lui de vedere. Nu doar adulții, și copiii vor să fie înțeleși atunci când sunt supărați. Ajută-ți copilul să înțeleagă că știi că este supărat și că motivul lor poate fi unul întemeiat.

Compromisuri

Atunci când își doresc ceva ce nu tu nu vrei să-i dai în acel moment, pentru că vrei să meargă la culcare sau să mănânce cina, explică-le că dacă vor atât de mult acel lucru, îl vor avea, dar la momentul potrivit. 'Ok, vrei prăjiturica asta? O poți mânca după masă. O punem în farfuriuța ta, deoparte și o vei mânca imediat după ce termini cina'

În felul ăsta îi vei refuza prăjitura înainte de masă, dar îi arăți că ții cont de dorința lui, chiar dacă nu i-o poți îndeplini imediat, dintr-un motiv întemeiat. Tu faci un compromis- îi dai prăjiturica, și face și el un compromis- o mănâncă după cină.

Ajută-l să simtă că este înțeles

Ca orice altă persoană, și copiii vor să se simtă înțeleși. Mai ales când sunt micuți și nu se pot expima foarte bine. Ajută-i să se simtă înțeleși prin a le spune că știi ce simt. De exemplu: 'Știu că îți dorești foarte mult părjiturica aceea și ești supărat că nu o poți mânca acum'. Reacționând așa, ei se vor simți mai bine pentru că vor ști că s-au făcut înțeleși și nu plânsul lor nu a fost ignorat complet.

Încearcă să-i spui ce ai de spus într-un mod drăguț

Nimeni nu are soluția perfectă prin care să facă față toanelor copiilor și prin care să-i disciplineze. Cu toate acestea, de multe ori folosind un ton cald poți obține rezultate mai bune decât atunci când ești sever.

În cele mai multe situații, atunci când țipăm la ei sau vrem să ne impunem punctul de vedere într-un mod autoritar, copiii intră în defensivă. Au tendința să se lupte cu părinții și să le arate că și ei pot mai mult.

Vorbindu-le pe un ton calm și cald, s-ar putea dovedi o modalitate mai eficientă. De exemplu, loc să spui 'Dă-te jos de pe masă chiar acum', cu un ton autoritar și aproape țipând, ai putea spune 'Hei, amice (sau cum îl alinți tu), vrei te rog să stai pe scaun și nu pe masă?'.

O abordare prietenoasă, pe care ar putea chiar s-o găsească amuzantă, ar putea fi mai eficientă.

Explică-i de ce nu poate face un anumit lucru

Se întâmplă de multe ori să le spunem copiilor că nu au voie să facă un anumit lucru, dar fără să le explicăm de ce nu au voie. De aici se nasc cele mai mari frustrări ale lor. Când ei își doresc un lucru foarte mult (adică mai tot timpul) și tu le spui nu fără să le explici de ce nu ești de acord, ei devin nervoși și nu îți înțeleg reacția.

Copii au o imensă nevoie de a învăța și a înțelege lumea din jurul lor și noi suntem cei care trebuie să-i ajutăm. În loc să le spunem 'Nu, nu mai ai voie să mănânci mai multă înghețată', mai bine spunem 'Știu că mai vrei înghețată, dar dacă mâncăm prea multă ne doare burtica, ni se face rău și o să regretăm că am mâncat-o'.

Este bine ca ei să știe că părinții lor au un motiv întemeiat pentru care le interzic un lucru și nu zic 'NU' doar pentru că sunt mai mari și pot face acest lucru oricum și oricând.

Propune-i o alternativă distractivă

Unul dintre cele mai folosite trucuri în a-i atrage atenția copilului de la ceva ce își dorește foarte mult este să-i oferi o alternativă de care să fie încântat. Dacă micuțul vrea cu orice preț să stea treaz, deși ora de somn a trecut, poți spune ceva de genul 'Hei, dar avem o carte nouă de povești. Este o poveste frumoasă și abia aștept să ți-o citesc. Vii cu mine?'. Este foarte important ca în loc de frustrare să le putem oferi o variantă de care să fie încântați.

Oferă-i opțiuni

Atunci când copiii vor ceva, nu înseamnă că vor musai să aibă sau să facă acel lucru, ci îl pot cere pentru că sunt plictisiți, obosiți sau le este foame. În loc să le spune 'Nu, nu ai voie să mănânci bomboane', le putem spune 'Da, o să mâncăm bomboane, după ce mâncăm mâncare. Acum hai să căutăm altă gustare. Uite, avem mere, banane, iaurt… Ce vrei?'

Lasă-l să aleagă

O modalitate bună de a-i arăta copilului că el este cel care ia deciziile în privința a ceea ce își dorește este să le oferi posibilitatea să aleagă ce vrea să facă. De exemplu, în loc să spunem 'Nu, nu batem mingea în casă', spunem 'Hai să o rostogolim încet în casă sau putem merge afară se jucăm cu ea. Cum vrei?' Astfel nu-i închizi gura copilului spunându-i 'NU' și va simți că de fapt el este cel care va lua deciziile.

Sursa: lifeasmama.com
Text: Alina Serea


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Buton