8 trucuri pentru o mamă de gemeni

Dacă bucuria de a aduce pe lume un bebeluș este imensă, cum s-ar calcula ea matematic oare atunci când ești însărcinată cu gemeni? Și la ce unitate de măsură ar trebui să raportăm temerile? Căci, precis, nu sunt înmulțite doar cu doi, ci funcționează după vreo complicată formulă de progresie geometrică. Am adunat o serie de sfaturi de la mamele de gemeni și le dăm mai departe, poate îți sunt (sau îți vor fi:) de folos!

1. NU intra pe formuri!

Primul și cel mai important sfat atunci când aduci pe lume mai mult de un bebeluș este NU INTRA PE FORUMURI! Nu da nicio căutare despre sarcină multiplă, gemeni, probleme. Serios! Te vei îngrozi să auzi poveștile despre vergeturi, sâni de nerecunoscut, diabet gestațional, preeclampise și naștere, în special despre naștere. Cel mai sănătos lucru pentru tine este să-ți alegi un medic în care ai încredere și 2 prietene de nădejde, care să lucreze în ture – pentru momentele din zi și din noapte în care te apucă vreo panică (și te vor apuca multe!…)

2. Daruri practice

Dacă cineva te întreabă de ce ai nevoie, răspunde fără să clipești 'de scutece!'. Fără glumă – dacă faci un calcul sumar cât te costă scutecele în primul an, vei fi uimită să vezi că ai putea să-ți iei o mașină de banii aceia. Iar dacă faci înmulțirea cu doi, sigur te vor apuca palpitațiile. Așa că sugerează-le politicos rudelor și prietenilor să renunțe la clasicele inimioare de aur sau la maimuțoii de pluș care se vor umple oricum de acarieni și să-i cadorisească pe gemeni cu niște scutece. Toată lumea va fi fericită!

 

3. Antrenează-ți simțul umorului

Ok, n-o să te mințim – e greu cu unul, darămite cu doi! Chiar și cu ajutoare, vor fi zile când vei vrea să-ți dai 'demisia' din funcția de mamă de gemeni. Singura variantă de a ajunge cu nervii întregi până la prima aniversare va fi să îți antrenezi simțul umorului. Nu-l ai? Problema se spune simplu – ori faci haz de necaz și iei lucrurile mai ușor, ori ajungi la psiholog (sau mai rău). Ce variantă îți sună mai bine?:)

4. Fă-ți o rezervă de geluri antibacteriene

Vei înțelege de ce prima oară când vei ieși la plimbare cu gemenii. Căruciorul vostru dublu va atrage cel puțin 10 necunoscuți/ora de stat în parc, fiecare cu întrebări care mai de care mai intime sau invazive și cu o tendință de a scuipa copiii, să nu se deoache. Unii chiar la propriu. Înarmează-te cu geluri antibacteriene, cu răbdare sau adordează un aer 'inabordabil', dacă vrei să scapi mai ușor.

5. Ține un jurnal

Doar pentru că sunt gemeni, nu sunt chiar identici – fiecare are prefereințele și ritmul lui. Este posibil să nu vrea să mănânce împreună și nu vor face nr. 2 sincron. Deși pare caraghios, cel mai sigur este să ții un jurnal, în care să vezi cine a mâncat și cât, cine a fost schimbat și când. Vei fi mult prea epuizată să-ți mai dai seama la un moment dat!

6 Fii flexibilă

Renunță la ideea de a crește gemenii 'ca la carte'. Este o misiune imposibilă. Singurul lucru asupra căruia vei avea un oarecare control va fi legat de programul celor mici pe care îl poți stabili nu impunându-l, ci adaptându-te tu la ritmul lor biologic.

 

7 Acceptă ajutoare. La plural!

Oricât de bine intenționată ar fi mama ta sau soacra, oricât de energică ar fi prietena ta bună, tot va (și vor) obosi la un moment dat în rolul de căpitan secund. Acceptă orice ajutor primești, dar pentru a evita haosul – deleagă bine sarcinile. Stabilește împreună cu soțul tău cine cu ce poate să vă ajute și trasează sarcini, dacă tot aveți voluntari. Înconjoară-te doar de oameni care te pot ajuta cu adevărat, nu de cei care au multe păreri despre cum se cresc copiii, deși ei încă nu sunt părinți.

8. Nu uita să te bucuri

În toată nebunia legată de masă, culcat, îngrijit, plimbat, între vizitele la medici și nopțile nedormite, uiți uneori să te bucuri. E greu, dar e tare frumos și privește partea bună a lucrurilor – ai scăpat cu o ofertă 2 în 1 – faci efortul o singură dată, dar crești 2 copii în același timp! Asta, desigur, dacă nu ai planificat ca 'barza' să mai vină o dată!:)

foto: 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul