9 complimente pe care toti copiii au nevoie sa le auda

„Tuturor le plac complimentele” spunea Abraham Lincon.

Complimentele il pot ajuta pe copilul tau sa creasca sau ii pot stirbi dezvoltarea, in functie de cum sunt facute complimentele.

Complimentand efortul si actiunile unui copil, in loc  sa fie complimentat copilul insusi, il poate motiva sa fie mai bun si il poate face sa se simta mai bine.

Cercetarile in domeniu au aratat ca invatam propriul sistem de valori in copilarie. Este acel sistem de valori cel care functioneaza ca baza pentru intreaga noastra viata.

Afirmatiile pozitive din copilarie vor aduce beneficii majore in viata de adult.

Iata 9 complimente care care copilul tau are nevoie sa le auda

1. Cred in tine

Copilul tau are nevoie sa stie ca indiferent ca au avut succes intr-un moment sau nu, nu ti-ai pierdut increderea in capacitatea lui de a reusi. Crezand in abilitatea copilului tau de a-si indeplini obiectivele,  ii va oferi motivarea de care are nevoie pentru a deveni mai bun.

2. Acea alegere ma face sa fiu mandra

Sunt algeri pe care copilul tau le va face, de care nu vei fi mandra, insa atunci cand face o alegere mandra este important sa ii spui si sa lauzi alegerea facuta pentru ca astfel in vei determina si incuraja sa faca si alte legeri intelepte pentru a primi laude de la tine. Copiii au nevoie sa stie ca parintii nu au uitat de eforturile pe care le fac pentru a-i face mandri.

3. Apreciez capacitatea ta de a….

Cauta cu atentie ariile in care copilul tau exceleaza. Daca va sti ca tu crezi in capacitatea lui de a fi bun, honest, harnic sau vesel, va incepe si el sa creada in el insusi si va actiona in baza complimentelor primite.

De exemplu, daca ii spui „apreciez capacitatea ta de a munci din greu”, copilul se va stradui sa munceasca din greu pe viitor, stiind ca efortul sau este recunoscut si apreciat.

5. Sunt recunoascatoare ca faci parte din familia noastra

Copiii au nevoie sa simta ca apartin. Incearca sa se integreze la scoala sau in grupul de prieteni. Aminteste-i mereu ca este o parte cruciala din viata ta si ca esti recunoascatoare pentru el.

Atunci cand se simti acceptati asa cum sunt, pentru cine sunt si pentru cine vor deveni, copiii se vor simti comfortabil in preajma parintilor ceea ce le va permite sa fie deschisi la comunicare si incredere.

6. Am incredere ca esti sincer cu mine

Complimentand caracterul si integritatea copilului, il va ajuta sa isi doreasca ceva maret. Aminteste-i copilului ca daca va fi sincer cu tine, vei putea sa ai incredere in el.

7. Ai facut o alegre buna

Afirmarea deciziilor pe care le ia copilul il va ajuta in ceea ce priveste increderea in sine.
Atentie insa, laudarea excesiva a copilului il poate face sa depinda dependet de succes si sarbatorirea succesului in loc sa fie satisfacut de reusita.

Este necesar ca cei mici sa fie satisfacuti si fericiti, nu sa aiba nevoie de lauda constanta. Invata-ti copilul ca alegerile bune sunt urmate de laude si alegerile proaste sunt urmate de consecinte.

8. Stiu ca ai facut tot ce ai putut

Cand copilul a depus efort sustinut, este foarte important sa ii fie laudata incercarea. Daca nu a facut tot ce putea, cea mai buna alternativa este sa ii spui „A avut o atitudine buna”. Continua sa il indemni sa incerce sa fie mai bun. Incurajeaza comportamentele pozitive pentru ca atunci cand intervine esecul,  sa ii poti reaminti ca poate oricand sa incerce din nou si sa dea tot ce are mai bun.

9. Te iubesc

Desi la prima vedere nu pare a fi un compliment, este cel mai important compliment pe care i-l poti face copilului tau. Copilul tau are un potential nelimitat daca stie ca este iubit. Copilul tau va avea mai multa incredere in tine daca ii vei arata mereu ca il iubesti.

Cand sunt rostite cuvintele „Te iubesc” in organism se elibereaza endorfine care aduc fericirea. Spunand cuvintele „Te iubesc” il poti ajuta pe copilul  tau sa invete si sa reuseasca.

Este treaba noastra ca parinti sa le dam copiilor nostri speranta, dragoste si incredere. Complimentele potrivite pot sa aduca succes si fericire in viata copiilor nostri.

Sursa: familyshare.com
Foto: 123rf.com
Text: Simona David


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau