9 luni pentru a-ți „educa“ perineul

Despre reabilitarea perineului după naștere ar trebui să știe toate mamele. Cu toate acestea, a-l tonifia în timpul sarcinii ar fi, de asemenea, benefic și s-ar evita chiar unele inconveniente.

De ce să-ți tonifici perineului în timpul sarcinii?
Dacă reabilitarea perineului după naștere este un lucru oarecum banal, studiile arată că educarea lui în timpul sarcinii ar putea preveni sau reduce problemele de incontinență urinară, precum și riscuri mari de prolaps (slăbirea mușchilor, țesuturilor și ligamentelor care susțin uterul în cavitatea pelviană – în timpul sarcinii și nașterii, alături de efectele gravitației și de scaderea nivelului de estrogen, uterul poate cobori in vagin). Sunt destul de frecvente cazurile în care femeile suferă de incontinență urinară înainte, în timpul, dar și după sarcină. Este de preferat să acționezi înainte, când poți controla pe deplin perineul și să înveți cum să-l contractezi în mod corespunzător.

Când e indicat să începi?
Se recomandă educarea în primul trimestru de sarcină și până la sfârșitul trimestrului al doilea. În ultimele trei luni, copilul cântărește destul de mult și devine dificil pentru mamă să-și contracteze perineul. Dar activitatea practicată în lunile precedente ar trebui să reducă la maxim riscul de incontinență urinară după naștere.

Care sunt beneficiile postpartum?

Educația perineului în timpul sarcinii nu te scutește de o reabilitare postnatală. Cu toate acestea, studiile arată că femeile care și-au educat perineul lor în primul trimestru de sarcină s-au recuperat mult mai repede după naștere.

Ce femei ar trebui să fie îngrijorate de educația perineului în timpul sarcinii?
Cele mai vizate sunt femeile care au avut deja mici probleme cu incontinența urinară înainte de sarcină. Medicul care vă urmărește poate stabili cât de gravă este afecțiunea, avand în vedere că unele femei sunt mai predispuse decât altele, incontinența urinară fiind uneori ereditară. Obezitatea este, de asemenea, un factor de risc precum și eforturile cronice repetate (alergii care determină crize severe de tuse, un sport care a avut un efect solicitant asupra perineului cum ar fi călăria sau chiar dansul).

Cum îl tonifici?
Pentru început sunt indicate ședințele cu o moașă întrucât te ajută să înveți mai bine cum trebuie făcute contracțiile, cum să respiri și să conștientizezi că perineul (mușchi ce înconjoară și susține organele genitale externe feminine, de la vulvă până la anus) nu funcționează în mod spontan. De aceea, trebuie ajutat, dar corect. Odată aceste exerciții asimilate, nimic nu te va împiedica să le faci singură acasă.

Masajul perineului este eficace?

În comerț sunt disponibile uleiuri pentru a masa perineului în timpul sarcinii, care promit elasticizarea acestuia. Se pare că acestea nu sunt cu adevărat eficiente. În cazul în care acesta observi că nu-ți dăunează și dorești să descoperiți masajul perineal, poți să faci acest lucru. Cu toate acestea, nu există nici un produs minune și nici un studiu științific care să demonstreze eficacitatea unor astfel de masaje.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton