A inceput deja sa te minta? E o veste buna!

Ar trebui sa ne ingrijoram cand copiii incep sa ne minta? Cel mai probabil, toti parintii vor spune „da!”. Oamenii de stiinta insa, spun altceva.

Sigur ca majoritatea oamenilor considera sinceritatea o virtute si isi doresc ca odraslele lor sa nu ii minta vreodata, insa studii mai vechi au aratat cum copii mici, chiar si de doi ani, incep sa invete foarte usor sa minta.

Intr-un experiment conceput de psihologul Michael Lewis in anii 80, aplicat pe sute de copii, autorul a demonstrat ca cei mai multi dintre copiii sunt tentati mai degraba sa minta, decat sa spuna adevarul.

Michael Lewis a dezvoltat un experiment in care fiecarui copil i se cerea sa nu arunce nici macar o privire la o jucarie, ce fusese pusa in spatele lui.
Observatorul iesea din camera pentru scurt timp sub un pretext, iar la intoarcere intreba copilul daca s-a uitat la jucarie.
Fireste, cea mai mare parte a copiilor au aruncat o privire catre jucarie, insa la fel de multi au fost si cei care, atunci cand au fost confruntati, nu au recunoscut acest fapt.

De ce unii copii incep sa minta mai devreme

Pe scurt, cu cat copilul deprinde mai devreme arta minciunii, cu atat este mai inteligent.
In cazul experimentului de mai sus, autorul a evidentiat o legatura clara intre inteligenta copiilor si nivelul de sinceritate, atunci cand au fost intrebati daca au privit jucaria.
Copiii care au mintit cand au raspuns aveau IQ-uri cu pana la 10 puncte mai mari decat cei care au spus adevarul. Si mai inteligenti au fost copiii care nu s-au uitat deloc la jucarie, insa acestea au fost exceptii, in numar mic.

Pentru parinti, aceste descoperiri genereaza un paradox: mai toata lumea vrea ca odrasla lui sa fie suficient de inteligenta incat sa stie sa minta, dar sa ii impiedice constiinta si moralitatea sa o faca.

Sursa: nytimes.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Buton