ABC-ul somnului

Evita emotiile puternice
Daca vrei sa aiba un somn linistit, tine minte: fara sperieturi, fara povesti de groaza, fara nervi inainte de culcare.

Dar nu uita ca nu va e permis nici voua, adultilor, sa va certati intre voi si nici chiar sa discutati in contradictoriu, in spatele usii de la dormitor: copilul simte ca aveti ceva de impartit, devine nelinistit si agitat si… adio somn!

Daca e mai maricel, poate are obiceiul sa se alinte: „Mami, vreau apa, „am uitat sa imi iau ursuletul ori „vino inapoi, vreau un pupic. Sa tipi la el pentru a-l convinge sa nu se mai alinte si sa renunte la micul sau santaj nu e o solutie, decat pe moment.

Intr-adevar nu te va mai chema, dar e foarte posibil sa te trezesti cu el peste noapte plangand la tine in dormitor. Sau umbland prin casa si neindraznind sa te deranjeze. Incearca mai degraba cu reflexe… pavloviene.

Stinge-i lumina si pune-o pe cea de veghe, fa liniste in casa, vorbeste-i bland si, eventual, stai un timp cu el. Nu de­geaba te cheama inapoi – ii e frica sau are nevoie de mai multa afectiune.

Lumina din camera
Daca iti imaginai ca e corect ca in camera copilului sa nu fie nicio geana de lumina atunci cand doarme, te inseli. E drept ca lumina prea multa, la randul ei, activeaza starea de veghe si nu e indicata, insa o lumina discreta, de la o lampa de noapte, este ideala pentru un somn linistit.

Mai ales daca vrei sa-l obisnuiesti pe copil sa doarma singur in camera. Luminita pe care o are langa el sau o geana de lumina strecurata pe geam ii asigura o stare de confort si, in timp, lampa de noapte poate deveni chiar o „arma in lupta ta cu insomnia.

Chiar si la bebelusi functioneaza. Dupa un timp, atunci cand lumina mare e stinsa si cand e aprinsa lumina de veghe, copilul va deveni, instantaneu, mai relaxat si se va pregati, inconstient, pentru somn.

Evident, o exceptie vor face copiii agitati dintr-un anume motiv, dar, daca micutul tau incepe sa planga cand stingi lumina, ar trebui sa te in­trebi ce se ascunde in spatele plansului: e prea agitat, prea odih­nit? Ori poate e obisnuit sa il „pazesti cu facaletul ca sa adoarma, iar asta i-a creat un reflex de respingere?

Masajul, linistitor
Pentru bebelusi, nimic nu e mai linis­titor decat prezenta mamei si mainile acesteia. Un masaj inainte de culcare il va face pe cel mic sa adoarma foarte repede. Atentie, insa: masajul nu in­seamna sa-l freci pe spa­te in timp ce incerci sa adormi si tu.

Chiar daca dormiti impreuna, tehnica mangaiatului pe spate te va tine si pe tine treaza, iar in momentul in care te vei opri, copilul se va trezi. {i n-o face daca nu esti pregatita sa te ocupi de asta pe termen lung. In timp, pentru copil va deveni un ritual pe care il va cere in fiecare seara, ca sa adoarma.

Insa un masaj adeva­rat – cu toata palma si cu degetel, de-a lungul spatelui si insitand mai ales la umeri, apoi ocupandu-te de picioruse si maini – poate relaxa musculatura, creand in acest fel premisele unui somn linistit.

Parintii, parteneri de somn
Cu toate ca are si „contraindicatii, putem sa iti spunem ca somnul langa un parinte linisteste un copil si il face sa adoarma mai usor si sa aiba un somn linistit.

In afara de explicatia psihologica (faptul ca micutul se simte aparat si in siguranta), stu­diile demonstreaza ca exista si cauze fizice: hormonii stresului scad in prezenta unui adult, iar copilul isi imbunatateste sistemul imunitar.

De asemenea, ii creste nivelul oxitocinei, un hormon al starii de bine, in creier. In caz ca doarme cu unul dintre parinti sau cu amandoi, singurul lucru de care trebuie sa tineti cont e marimea patului: va trebui sa fie suficient loc pentru toata lumea, in asa fel incat sa va simtiti confortabil.

Singura problema va fi momentul mutarii in camera lui: nu mai tarziu de varsta de cinci ani.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Ingrijire