Achiziționarea Unui Scaun Auto Pentru Copii: Criterii de Alegere Prioritare

Atunci când devii pentru prima dată părinte, există o mulțime de lucruri pe care ți le-ai dori pentru viitorul membru al familiei: un pătuț, monitor pentru bebeluși, un balansoar sau leagăn. 

Multe persoane subestimează importanța unui scaun auto pentru copii lăsând acest accesoriu la coadă pe lista cumpărăturilor. Scaunul auto este necesar pentru deplasări la spital și înapoi, concedii, vizite la bunici, iar pentru a fi în permanență protejat, copilul tău va avea nevoie de centură și un scaun de siguranță pentru a călători în condiții optime.

Așadar, care sunt aspectele prioritare de care să ții cont atunci când alegi un scaun auto pentru cel mic?

Analizează toate opțiunile disponibile

Juniorul are nevoie de un scaun auto orientat cu spatele la direcția de mers până la vârsta de 2 ani sau poate mai mult. Călătoria copilului într-un scaun auto poziționat astfel, asigură protecție la nivelul gâtului, capului și a coloanei vertebrale în caz de accident. 

Cele mai populare categorii de scaune auto pentru copii orientate cu spatele la direcția de mers sunt următoarele:

  • Scaunele auto orientate cu fața spre spate. Astfel de modele sunt portabile – scaunul poate fi utilizat pe post de port-bebe, iar baza poate rămâne în mașină;
  • Scaunele auto convertibile. Acestea pot fi utilizate cu spatele sau cu fața la sensul de mers, atunci când va veni momentul potrivit. Acestea nu sunt portabile, rămân în mașină și sunt destinate copiilor cu greutatea aproximativă de 20 de kilograme;
  • Scaunele auto 3 în 1 care permit poziționarea în următoarele moduri: cu fața la sensul de mers,  cu spate la sensul de mers și ulterior, când crește cel mic, pot fi utilizate ca înălțător. 

Aceste trei tipuri de scaune auto sunt opțiuni sigure și eficiente, care răspund nevoilor celui mic în funcție de stilul de viață. Nu uita să consulți cu atenție instrucțiunile de pe produs pentru detalii.

Nu destabiliza bugetul

Modelele de scaune auto disponibile pe piață respectă aceleași standarde de siguranță. Prin urmare, piața oferă zeci de modele de scaune auto pentru cel mic, fiind concepute eficient pentru a-l proteja. Cu toate acestea, merită să investești prea într-un scaun auto dacă preferi anumite caracteristici speciale și vrei să beneficiezi de ultra protecție. 

Prețul mai mare este de regulă asociat cu diverse caracteristici care țin și de confort: suport suplimentar pentru pahare, covorașe din piele, etc., însă acesta întărește siguranța.

Deși poate fi tentant să optezi pentru unul la mâna a doua, există câteva riscuri în privința acestora: modelul poate fi retras de pe piață și în plus, nu poți fi sigur de integritatea sau eficiența pieselor.

Comparați dimensiunile cu interiorul mașinii

Scaunele auto nu au o mărime universală. Verifică cu atenție bancheta din spate pentru a stabili unde amplasezi scaunul pentru cel mic. Măsoară apoi locul în care așezi pe viitor scaunul și compară dimensiunile cu cele ale bazei pe care o are scaunul auto respectiv. 

Vârsta și greutatea copilului

Scaunele auto pentru copii sunt împărțite în cinci grupe:

  • Grupa 0 – pentru bebeluși de până la 9 luni și cu greutatea de maxim 10 kilograme
  • Grupa 0+ – pentru bebeluși de până la 12 luni, cu greutatea de maxim 13 kilograme
  • Grupa 1 – pentru copii de 6 luni – 4 ani, cu greutatea variabilă între 9 – 18 kilograme
  • Grupa 2 – pentru copii de 3 – 8 ani, cu greutatea 15 – 25 de kilograme
  • Grupa 3 – pentru copii de 6 – 12 ani, cu greutatea de 22 – 36 de kilograme 

Cântărește copilul înainte de a lua o decizie în această privință. Când sunt mici, copiii dorm mult, așadar caută un scaun care asigură suport dorsal și lateral pentru gât și cap. 

Pentru copiii mai mici de 3 ani, acordă atenție centurii de cuplare. Aceasta trebuie să fie în formă de Y sau prindere în 5 puncte pentru protejarea coloanei vertebrale și a abdomenului. 

Centura de siguranță pentru scaunul copilului trebuie să fie reglabilă, conform înălțimii pe care o are acesta. Scaunele auto ar trebui prevăzute cu protecții moi în zona umerilor, pentru un plus de confort.

Pentru a-i proteja celui mic coloana vertebrală în caz de accidente, scaunul auto trebuie așezat cu fața în poziție inversă sensului de mers în cazul copiilor de până la 1 an.

Calitatea scaunelor

Țesătura scaunului trebuie să includă minimum 30% bumbac, să fie prevăzută cu calități anti-alergenice și de preferat, proprietăți termice pentru un confort termic optim al corpului. Este recomandabil că scaunul auto să aibă o husă detașabilă pentru a menține un mediu igienic permanent. 

Caută ca produsul să aibă înscrise marcajele ECE R44/04, (E2), ECE R44/03. Acestea indică faptul că scaunele corespund standardelor de calitate și siguranță europene.

Este obligatoriu prin lege să utilizezi un scaun auto pentru copil până la vârsta de 12 ani. Achiziționarea unui astfel de produs pentru cel mic, face să crească șansele cu până la 99% ca juniorul să depășească fără probleme cazurile în care mașina este implicată într-un accident.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton