Acneea, o problema frecventa

Nu este neobisnuit pentru femeile insarcinate sa aiba acnee in timpul sarcinii sau dupa, datorita schimbarilor hormonale.

Nu trebuie sa te sperii insa, pielea va reveni la normal la o luna, doua dupa nastere. Iata cateva sfaturi pentru a tine acnnea sub control, fara a dauna sanatatii beblusului.

– urmeaza un program strict de curatare a tenului
– fa exercitii zilnice pentru a stimula circulatia sangelui in toate partile corpului. De asemenea, sportul ajuta la reducerea strsului, un alt factor cauzator de acnee.

– mananca multe fructe si legume proaspete
– atunci cand te speli pe fata, sterge-te cu un prosop absorbent moale
– spala-ti fata afectata de acnee cu un sapun neuleios

– nu exagera totusi in curatarea tenului, de doua ori pe zi este de ajuns, altfel porii vor secreta si mai mult ulei
– foloseste multa apa cand te speli pe fata, pentru a indeparta toate impuritatile

– foloseste o crema energizanta si racoritoare
– daca vrei sa folosesti lotiune astringenta, nu folosi acelasi tampon pentru toata fata, pentru ca nu vei face decat sa intinzi bacteriile. Curata fiecare cos cu un tampon diferit.

– nu lua nici un fel de medicamente pentru acne. Acestea contin acid retinoic ce poate cauza malformatii la bebelus sau chiar avort spontan. Specialistii au descoperit ca acidul retinoic ramane in organism cel putin doua luni dupa intreruperea tratamentului.

Deci, daca intentionezi sa ramai insarcinata si iei tratament impotriva acneei, va trebui sa-l intrerupi cu cel putin doua luni inainte de a concepe.
– dozele mari de vitamina A folosita, de asemenea, in tratamentul acneei, sunt nocive pentru bebelus, cauzand malformatii ale creierului, inimii si fetei.

Alte boli ale pielii in timpul sarcinii
Acneea nu este singura problema a pielii care apare in timpul sarcinii. In aceasta perioada, pielea devine foarte sensibila si trece prin nenumarate schimbari pana la nastere.
O alta afectiune a pielii se cheama melasma, cunoscuta si sub denumirea de masca graviditatii'.

Apare in urma dereglarilor hormonale din timpul sarcinii si se manifesta sub forma de decolorare a pielii , in special pe frunte, nas si buza superioara. La unele femei, petele sunt mai inchise decat culoarea normala a pielii.

Este mai comuna la femeile cu pielea inchisa la culoare si apare in general in cel de-al treilea trimestru de sarcina. Este recomandat sa folosesti crema de protectie solara. Expunerea excesiva la soare, face ca petele produse de melasma sa devina mai inchise la culoare.

La majoritatea femeilor se vede o imbunatatire a conditiei pileii la cateva saptamani dupa nastere.
Ca modalitate de tratament se foloseste depigmentarea cu ajutorul unor agenti speciali. Cel mai des utilizat agent este hidrochinona, in concentratie de 4%. Se mai foloseste si tretinoin-ul, acidul azelaic sau tratamentele cu laser.

Nu utiliza niciun medicament fara a merge la dermatolog si la medicul care te supravegheaza pe parioada sarcinii.
O alta problema cu care se confrunta pielea gravidei este urticaria. Se manifesta prin eruptii si iritatii pe intreg corpul si mancarimi. De obicei se folosesc creme calmante pentru a reduce mancarimile neplacute. Aceste simptome dispar la scurt timp dupa nastere.

Desi nu ai cum sa previi toate aceste afectiuni mentionate mai sus, poti face ceva pentru a le ameliora sau chiar masca. Iata cateva sfaturi:

– Odihneste-te mult. Somnul ajuta la imunatatirea starii pielii.
– Foloseste regulat crema de protectie solara. Chiar daca nu ai probleme cu pielea in timpul sarcinii, aceasta este acum mai sensibila ca oricand. Foloseste o crema cu SPF 15 sau mai mare.
– Curata-ti fata si gatul in mod regulat
– Fa-ti un tratament facial. Acesta ajuta la stimlarea circulatiei sangelui.
– Hidrateaza-ti tenul in fiecare zi. Foloseste o crema usoara, cu un continut ridicat de apa, neuleioasa.

Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton