Adenoidectomia, operatia de polipi

„Polipii” copilului tau nu mai sunt o problema – acum exista tratamentul vegetatiilor adenoide. Adenoidectomia (operatia de „polipi”) ajuta copiii sa creasca normal, previne afectarea auzului, scade rata de infectii respiratorii.

1. Faringele reprezinta cea mai importanta „poarta de intrare” catre organism si, implicit, spre mediul intern. Sistemul de aparare al portii de intrare este extrem de bine reprezentat, inca de la nastere, si organizat sub forma unui inel limfoid, format din organe cu rol in apararea imunologica – amigdale.

Termenul „polipi” este impropriu folosit, cel stiintific fiind vegetatii adenoide sau (rino)adenoidita cronica hipertrofica.

2. Daca bebe este alaptat natural, el beneficiaza de protectia imunologica oferita de laptele mamei, un produs viu, care contine anticorpi. In aceasta perioada, frecventa infectiilor acute respiratorii este extrem de redusa.

Dupa incetarea alaptarii, copilul incepe treptat sa se confrunte cu infectii repetate, creandu-si astfel prima imunitate. Frecventa virozelor respiratorii ajunge la apogeu dupa ce copilul intra in colectivitate, in jur de 3-5 ani. In urma acestor infectii respiratorii, tesutul limfoid al faringelui isi mareste volumul, devenind de multe ori obstructiv.

3. Nasul infundat al copilului este consecinta principala a adenoiditei cronice, pentru ca, avand nasucul infundat, copilul este nevoit sa respire pe gura. Daca nu mai beneficiaza de functia de purificare, incalzire si umidifiere a aerului, functie oferita exclusiv de respiratia nazala, copilul va fi expus suplimentar infectiilor amigdaliene, traheale si bronsice, intrand astfel intr-un cerc vicios.

Nasul infundat atrage dupa sine alte simptome: vocea nazonata, sforaitul, somnul agitat, lipsa poftei de mancare. Tusea se accentueaza in perioadele de acutizare, cand secretiile sunt mai abundente. Rinoreea reprezinta secretiile nazale care stagneaza in nasul copilului din cauza imposibilitatii acestuia de a-si sufla nasul eficient.

4. Rezultatele postoperatorii sunt, de cele mai multe ori, foarte bune, tulburarile de ordin obstructiv, de vorbire si manifestarile infectioase disparand in totalitate. Surditatile tranzitorii, otitele recurente dispar la aproximativ o luna postoperator.

Netratate la timp, vegetatiile adenoide conduc la complicatii si consecinte grave (de la tulburari de crestere si dezvoltare, la surditatea viitorului adult).

5. Datorita legaturii care exista intre faringe, urechea medie, nas, sinusuri, laringe, arborele traheobronsic si calea digestiva, toate aceste organe vor avea de suferit din cauza adenoiditei cronice.

Astfel, pot aparea: l otite repetate, uneori ducand la scaderea auzului l etmoidita si sinuzita l amigdalite l laringite, laringotraheite, bronsite l gastro-enterite, din cauza inghitirii secretiilor purulente l consecinte cauzate de insuficienta respiratorie – paloare, cearcane, lipsa dezvoltarii nasului, tulburari de vorbire, tulburari de concentrare, agitatie, tulburari de crestere si dezvoltare.

6. Diagnosticul este pus de medicul ORL-ist, in urma examenului clinic si a istoricului imbolnavirilor copilului. Tratamentul este exclusiv chirurgical, iar interventia poarta numele de adenoidectomie. Varsta este nerelevanta.

Sunt situatii in care se opereaza si sugarii, din cauza fenomenelor obstructive cu consecinte asupra alimentarii, cresterii si dezvoltarii copilului. Dar, s-a observat ca adenoidectomia practicata intre 1 si 2 ani are o rata de recidiva mai mare. Ea este contraidicata in bolile de sange, precum si in malformatiile congenitale.

7. In iulie, la Centrul Medical Unirea, au fost efectuate cu succes 2 interventii chirurgicale de vegetatii adenoide la copii, sub anestezie generala. Copiii s-au comportat excelent si au putut fi externati la 2 ore de la interventie.

Adenoidectomia se efectueaza in afara oricarei boli acute sau a perioadelor de vaccinare, in urma unui bilant preoperator minutios. De asemenea, boli cronice ca diabetul zaharat, tuberculoza, sifilisul, epilepsia etc. necesita tratament anterior interventiei si avizul specialistului pentru alegerea momentului operator optim. Anestezia generala este preferata in cazul copiilor.

Text: Dr. Corina Mella, Medic Primar Orl, CMU; Foto: HEPTA.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton