Adevăratul motiv pentru care mamele sunt atât de obosite

Chiar dacă pentru mame par a fi evidente motivele pentru care sunt tot timpul atât de obosite, cercetătorii s-au gândit totuși să facă un studiu pe această temă, iar rezultatele lui au fost surprinzătoare pentru mulți.

Vrând să știe motivul exact pentru care părinții sunt atât de nervoși și obosiți, mai mulți specialiști au decis să studieze cauzele care stau la baza stărilor prin care trec cei care au copii mici.

Rezultalele studiilor arată că somnul întrerupt din timpul nopții este mai grav decât o noapte nedormită.

Atât tații cât și mamele care se trezesc de mai multe ori în timpul nopții sunt mult mai obosiți decât persoanele care dorm chiar patru cinci ore, dar neîntrerupte.

Studiul a arătat că somnul în reprize nu permite organismului să beneficieze de odihna oferită în mod normal de orele de somn, chiar și puține la număr.

Astfel, specialiștii susțin că s-a dovedit clar, cu date concrete, că schimbatul de scutece și hrănitul copiilor în timpul nopții duc la o oboseală de nedescris, nivelul epuizării rezultat în urma studiului fiind mult mai mare decât se așteptau coordonatorii cercetării.

Studiul s-a desfășurat pe 62 de persoane, bărbați și femei. Un grup a fost pus să doarmă opt ore, iar un al doilea tot opt ore, dar întrerupte.

Grupul care dormea întrerupt reușea să adune în total patru cinci ore de somn. Așa că specialiștii s-au gândit să pună un al treilea grup să doarmă tot cinci ore, dar neîntrerupte.

Pe parcursul studiului cu toții au fost puși să-și descrie starea și emoțiile. Cât sunt de veseli, supărați, calmi sau nervoși. Mai mult, participanților le-a fost monitorizată activitatea cerebrală în timpul somnului.

Pe zi ce trecea, era evident că aceia care dormeau doar cinci ore se simțeau tot mai rău și erau mai irascibili. Dar situația era semnificativ mai rea în cazul celor care dormeau cinci ore întrerupte.

Le dispăruse veselia, erau mai morocănoși, mai puin empatici și evident, mult mai obosiți chiar și decât cei care dormiseră tot cinci ore, dar fără pauze.

'Când somnul este întrerupt în timpul nopții, organismul nu poate să treacă prin fazele normale ale somnului care asigură odihna, recuperarea după o zi de activitate', a declarat Patrick Finan, coordonatorul studiului.

Deși studiul a arătat clar motivul pentru care părinții sunt mai obosiți decât alte persoane care susțin că dorm tot atâtea ore ca și ei, specialiștii au omis totuși un lucru extrem de important. Stresul părinților, în special al mamelor nu se rezumă doar la lipsa somnului. Mama trebuie să facă față multor altor dificultăți pe lângă lispa somnului. Dificultăți la care participanții studiului nu au fost expuși. Ar fi fost și greu să se facă asta, pentru că nimic nu se poate compara cu rolul de mamă.

Sursa: dailymail.co.uk
Text Alina Serea


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie