Adevarul despre colici – opreste-l din plans

Sunt foarte multe teorii despre ceea ce popular numim „colici.

Nici una dintre ele nu a dovedit ca exista o cauza anume pentru care, in primele luni de viata, cei mai multi dintre bebelusi pot plange ca din gura de sarpe ore intregi.

Prima oara colicii apar la doua-trei saptamani dupa nastere si, dupa o perioada de apogeu, in jurul varstei de doua-trei luni, dispar treptat, alte doua luni mai tarziu.

Cei mai multi pun crizele de plans ale bebelusilor pe seama gazelor acumulate in stomac in timpul meselor. Episoadele pot dura de la o ora la patru, in functie de intensitatea durerii.

Nu s-a gasit inca o explicatie serios argumentata stiintific, pentru faptul ca, cel mai frecvent, episoadele au loc dupa-amiaza sau imediat dupa masa de seara. Si nici nu se stie de ce bebelusii incep sa planga la ora fixa, ca si cand ar fi intorsi cu o cheita.

Mostenire genetica
Riscul ca un bebelus sa sufere de colici creste daca ambii parinti au trecut prin aceleasi momente dificile cand erau sugari. Sunt catalogate drept episoade cauzate de colici toate crizele „inexplicabile de plans care, cumulat, dureaza mai mult de trei ore pe zi si care au o frecventa de cel putin trei ori pe saptamana.

Exista si nefericite cazuri cand aceste limite sunt cu mult depasite! Atunci, cum deosebim un bebelus plangacios de unul care are motive intemeiate pentru o mini sau maxi criza de plans?

Tocmai aici e problema. Pentru ca nu constituie o boala in sine, ci mai degraba un tipar comportamental, diagnosticul de colici este greu e pus si, in acelasi timp, este cel mai la indemana pentru orice potentiala cauza de plans.

Nu exista un test sau vreo analiza care sa releve existenta sau absenta colicilor si nici macar nu suntem foarte siguri de ceea ce ii declanseaza, desi au fost lansate, cum spuneam si mai devreme, numeroase ipoteze in jurul acestui subiect.

Unii pediatri evita termenul cu totul, considerandu-l prea popular, altii vorbesc despre bebelusi cu nevoi speciale sau cu sistem nervos imatur. Pe scurt, medici diferiti vor avea pareri extrem de diferite cu privire la acest subiect, dar asta nu-i va impiedica pe parinti sa adere la parerea vecinilor si a inteleptilor familiei si sa dea singuri verdictul de „colici.

Mai jos sunt cateva indicii care se regasesc in cazul tuturor bebelusilor „diagnosticati ca suferind de colici. Vedeti daca cel mic se inscrie in tipar…

– Bebelusul plange cam la aceeasi ora, zile la rand.
– Fata lui este schimonosita, ca si cand ar suferi de durere. Spatele ii este arcuit, si daca il luati in brate, copilul incearca sa se smulga din stransoare.

– Respinge, initial, orice incercare de apropiere, pare de neconsolat, indiferent ce incercati sa faceti (asta este, poate, cea mai frustranta faza prin care trec parintii), ba mai mult, ceea ce faceti in mod normal sa-l linistiti cand plange pare sa-l enerveze si mai tare si duce la intensificarea plansului.

Ce puteti face
Pentru ca nu se stiu exact cauzele care declanseaza crizele, este greu sa gasesti tratamentul potrivit. Medicamentele par sa rezolve doar in parte problema. Unii medici recomanda, in cazul in care se banuieste ca de vina ar putea fi formula de lapte, schimbarea hranei, dar acest lucru poate genera noi episoade de plans, si incercarea se poate dovedi si mai frustranta pentru parinti.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate