Adevărul despre tiroidă

Deși mică, tiroida are un rol mare: hormonii pe care îi secretă ajută la reglarea ritmului cardiac, mențin sănătatea pielii și joacă un rol important în metabolism. Când glanda e lenesă (hipotiroidism), îți 'fură' energie, usucă pielea, determină dureri de încheieturi și oase, cauzează acumularea de greutatea și provoacă strări de depresie. Dacă este prea activă (hipertiroidism) și produce prea mulți hormoni cauzează afecțiuni cardiace, probleme de somn și scăderi nesănătoase în greutate.

 

Cu toate că efectele proastei ei funcționări sunt grave, problemele de tiroidă rămân de foarte multe ori nediagnosticate. În Statele Unite se estimează că peste 27 de milioane de americani suferă de tiroidă fără să știe. Oamenilor li se prescriu creme emoliente și antidepresive când în realitate ar avea nevoie de medicație pentru tiroidă. Celebra realizatoare de televiziune Oprah a suferit ani la rândul din cauza kilogramelor în plus, fără să știe că o disfuncționalitate a tiroidei o împiedica să rămână suplă, deși urma regimuri stricte.

 

Cum vezi dacă ai probleme cu tiroida

Conform statisticilor, 80% dintre problemele cu tiroida țin de hipotiroidism. Afecțiunea tinde să apară în cadrul aceleiași familii, iar riscul este mai mare în cazul femeilor, mai ales pe măsură ce înaintează în vârstă. Dacă ai ghinionoul de a avea diabet de tip I sau reumatism, riscul să suferi de hipotiroidism crește foarte mult.

Dacă suspecteză o disfuncție a tiroidei, medicul îți va recomanda analize de sânge specifice, pentru a verifica valoarea TSH (thyroid-stimulating hormone)  Un nivel normal se situează între 0.4 și 2.5, ceea ce înseamnă că nu ai probleme cu tiroida. Dacă analizele indică 0-0,4 suferi de hipertiroidism, iar dacă nivelul TSH este 2,5-4 este posibil să ai hipotiroidism și medicul îți va cere să repeți analizele după câteva luni. Boala se poate trata, prin administrarea unui hormon sintetic – tiroxina – care face, practic, treaba hormonului lipsă, iar medicul va stabi dozajul potrivit, astfel încât tu să funcționezi cum trebuie și să te simți mai bine cu tine.

Foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dieta, nutritie, sport