Adio, biberon!

N-o sa-l hranesti cu biberonul toata viata, dar tocmai pentru ca atasamentul e mare, renuntatul la biberon este o operatiune dificila si delicata.

Pe la varsta de 1 an, bebelusii sunt deja cam incapatanati, asa ca ar trebui sa le faceti cunostinta cu domnisoara canuta mai devreme.

Unii parinti au inceput sa alterneze bi­beronul si canuta cam de pe la 6 luni, odata cu introducerea pri­melor alimente semisolide si a su­pe­lor de legume care se pot bea din canuta. Dar daca cel mic refu­za sa apuce canuta, este clar ca nu a venit momentul ei.

Tine cont de faptul ca atunci cand vrei sa faci schimbarea tre­bu­ie sa alegi o perioada linistita – in niciun caz nu incerci opera­tiu­nea ca­nu­ta atunci cand va mutati intr-o casa noua sau cand a ve­nit in vizi­ta, pe perioada nedeter­mina­ta, soa­­cra cu care te certi con­tinuu, ori tocmai ati angajat o bona – si acest lucru (alege­rea mo­­men­tului po­­trivit) este valabil pentru orice modificare in rutina copilului.

Daca tu ai decis ca e timpul sa tre­ceti la canuta – foarte bine, dar nu arunca toate biberoanele copilului in speranta ca-ti va iesi din prima daca nu-i lasi alternativa.

Cea mai buna cale este trecerea gra­­duala. Pandeste reactiile copi­lu­­lui cand va vede pe voi band din cana – atunci este momentul po­­­trivit sa-i faci cunostinta cu pro­­­pria lui canuta. Eventual, pu­teti mer­ge la magazin impreuna si poti tine cont de preferinta lui in ale­gerea modelului.

Umple-i doar pe sfert sau jumatate canuta cu ba­u­­­­tu­ra lui preferata – ceai, suc, supa de legu­me strecurata – si ser­­­­veste-l dupa ma­sa, cand este mai rela­xat.

Nu-i oferi pentru prima oara ca­nuta seara, inainte de culcare – biberonul de dinainte de culcare este ultimul la care se va renunta, acel moment avand si o alta conotatie pentru copii, nu numai pe cea de hrana.

Daca nu este pregatit sa bea din ca­nuta, nu este o tragedie. Nu transforma asta intr-o batalie, doar pentru ca toate prietenele cu copii mai mici decat al tau se lauda ca al lor de multa vreme…

Daca cere biberonul, poti apela la urma­toa­rea strategie: pui in biberon apa si in canuta – bautura lui prefe­rata… Functioneaza!

Alta abordare

  • Bibe­ro­nul este deja un prieten pentru copil, asa ca inlocu­ieste-l cu o alta ju­ca­rie de care sa se ata­seze sau personalizeaza-i ca­nuta, fa­bri­cand povesti despre ea.
  •  Daca insista ca vrea bibe­ronul, aminteste-i ca data trecu­ta cand a baut din canuta s-a descurcat foarte bine – si noua, adultilor, ne place sa fim laudati pentru orice mica realizare.

Foto: Dreamstime.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Pas cu pas