Afirmarea de sine – cum ne afecteaza modul in care comunicam

In cazul mitului care presupune supunere pentru a obtine afectiune, cei care se ghideaza dupa el traiesc cu credinta ca trebuie sa fiu validat de cei din jur, altfel nu valorez nimic'. Acest mit creste conformismul si obedienta fata de persoanele care cred in el, in detrimentul propriei persoane.

Cunoasterea drepturilor asertive si promovarea lor, tinand totodata cont si de faptul ca ceilalti au aceleasi drepturi ca si noi, este urmatorul pas in antrenamentul asertiv.

In cadrul procesului terapeutic le explic clientilor mei ca promovarea propriilor drepturi in raport cu ceilalti, fara a tine  cont de drepturile lor, duce la adoptarea uni comportament agresiv, care poate avea tot atatea costuri ca si un comportament pasiv.

De cele mai multe ori, clientii cu un comportament pasiv, adopta o comunicare de tip agresiv ca pas premergator integrarii asertivitatii.

O intrebare care imi este pusa foarte des este: Si daca eu imi schimb comportamentul si ceilalti se comporta ca si pana acum, ce am rezolvat?”

Un raspuns pertinent poate fi ca este suficient ca un singur membru al unui grup sa-si schimbe comportamentul pentru a genera schimbari semnificative in dinamica grupului, dar si ca in ultima etapa a antrenamentului asertiv, clientii intra in contact cu tehnici ce pot fi folosite in relationarea cu cei care le neaga dreptul la asertivitate.

Dezvoltarea unui comportament asertiv este un proces anevoios ce implica o restructurare cognitiva, tinand cont de faptul ca persoanele care isi doresc aceasta schimbare au folosit pana in acel moment un comportament disfunctional care presupunea mai multe costuri decat beneficii si ca invatarea acestui nou comportament implica un efort de constientizare si de restructurare care nu apartine obisnuintei.

Diana Dinca
Psiholog clinician / Psihoterapeut
www.SelfCareCenter.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


Recomandari
Huff
Unica.ro
Mai multe din Familie