Ai cu adevărat pielea sensibilă?

Multe persoane sunt convinse ca au o piele dificilă. Ai cu adevărat pielea sensibilă? Medicul dermatolog te ajută să afli adevărul și să te îngrijești cum trebuie, în funcție de tipul tău de piele. 

Cum, uneori, suntem tentati sa ne punem singuri diagnostice, l-am invitat pe Sebastian Pop, medic specialist dermatolog, sa ne explice diferentele dintre o piele sensibila si una alergica si cum sa ingrijim un asemenea tip de piele.

Prin ce se caracterizeaza o piele sensibila, care ii sunt cauzele si ce ne recomandati?
Sebastian Pop: Pielea sensibila este mai mult o conditie a pielii decat un tip de piele in sine, asadar, sensibilitatea poate caracteriza atat o piele normala, cat si una uscata sau uleioasa (de tip seboreic). Reactivitatea crescuta la anumite conditii de mediu, la di­fe­rite cosmetice ce contin alcool, co­loranti sintetici sau parfumuri arti­ficiale sunt indicii in acest sens. De aceea, adesea, pielea are nevoie de o ingrijire speciala.

Pentru ritualul zilnic, este recomandabil sa fo­losim produse cat mai delicate, care sa nu afecteze bariera naturala a pielii, cu un PH cat mai apropiat de al acesteia (5,5), care sa nu o des­hidrateze in exces si sa-i creas­ca iritabilitatea. Se recomanda evitarea colorantilor si a prepara­telor ce contin multe parfumuri. Ideal ar fi sa alegem produse cat mai naturale, care au in componenta uleiuri esentiale pentru hidratare.

Dar pielea alergica?
–  Pielea alergica este o conditie care poate aparea din cauza unei predispozitii alergice/atopice. La nivelul pielii au loc reactii de aparare impotriva factorilor de mediu daunatori. Uneori, la persoanele cu o predispozitie alergica, pielea reactio­neaza foarte puternic, eronat, la anumite elemente externe. Asa apare roseata, iar cand aceste reactii sunt cronice se poate chiar eteriora structura pielii.

O vizita la dermatolog este necesara pentru a stabili un ritual zilnic co­respunzator de curatare si hidra­tare, cu produse care sa irite cat mai putin pielea si sa nu contina alergeni, generatori de noi reactii. In cazuri mai grave, se recomada adoptarea unui ritual de ingrijire adecvat si tratamentul medical.

Cand discutam despre pielea fetei si a corpului exista diferente intre ele?
–  Pentru ca pielea noastra este un singur organ, nu se face o distinctie intre pielea fetei si cea a corpului. Insa, structural, exista mari diferente intre pielea fetei, pielea de pe palme si cea de pe trunchi. Difera grosimea, numarul de glande, numarul de celule, care sunt de tipuri variate. Tesutul subcutanat, care influenteaza in foarte mare masura elasticitatea pielii, are anumite ca­racteristici in functie de zona. Poate cel mai important aspect de care trebuie sa tinem cont in ceea ce priveste pielea feteii, este permanenta expunere la radiatiile UV, la vant, la frig.

De aceea, pielea fetei are nevoie de atentie si ingrijire mai speciala decat restul tegumentului. Curatarea se face cu produse cat mai delicate, hidratarea trebuie sa fie foarte corecta si adaptata la ne­voile pielii. Daca fata este mai uscata si sensibila, este recomandata o crema intens hidra­tanta sau un unguent. Iar pentru corp putem folosi un lapte sau o lo­tiune de corp pentru piele normala sau uscata, in functie de caracteristicile pielii.

Cum să te îngrijești

–  Atinge-ti pielea cat mai putin posibil. Nu apasa, maseaz-o usor cu varful degetelor.

–  Renunta la gomajele prea frecvente, la lotiuni alcoolizate, la uleiurile esentiale ce contin molecule iritante.

–  Nu-ti spala fata cu apa de la robinet. De regula, aceasta are un continut de calcar sau clor.

–  Nu schimba prea des crema si nu suprapune multe produse. Alege o textura care intra repede in tegument.

–  Evita baile foarte calde, sti­mulentii, mancarurile picante, bauturile alcoolice, schimbarile bruste de temperatura.

citește continuarea articolului aici

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Feminin