Ai grijă să nu se înece cu mâncare

Cu toții am fost impresionați de cazul lui Alex, un băiețel care s-a născut sănătos, însă la 11 luni, înecându-se cu mâncare, a suferit un stop respirator, care a dus la instalarea paraliziei cerebrale. De atunci, Alex a urmat numeroase tratamente, în speranța că starea lui de sănătate se va îmbunătăți.

Aflând de acest caz, cu atât mai mult trebuie să fim foarte atenți la pericolul de înecare cu mâncare în cazul celor mici.

Toate alimentele implică un risc de sufocare pentru bebeluși, dar cu adevărat periculoase sunt alimentele tari, întregi. Sufocarea nu este un fapt neobișnuit la copii, chiar și la copiii mai mari de 3-5 ani.

Iată la ce trebuie să fii atentă, pentru a-l feri pe cel mic de asfixierea cu mâncare:

  • Privește-ți întotdeauna bebelușul cu atenție în timp ce mănâncă, nu te întoarce niciodată cu spatele și nici nu ieși niciodată din cameră. Uită de treaba din casă înainte ca bebe să termine de mâncat.
  • Bucățile de mâncare ar trebui să fie suficient de mici încât, chiar dacă bebelușul nu le mestecă deloc și le înghite întregi, să nu îi rămână în gât sau în trahee.
  • Nu tăia bucățile de mâncare în felii mici, rotunde – aceste bucățele sunt periculoase și au dimensiunea și forma perfecte pentru a bloca traheea copilului.

    sandvisuri

  • Nu lăsa niciodată copilul să mănânce dacă nu este așezat într-o poziție dreaptă. De exemplu, nu-l lăsa să stea pe podea și să mănânce un biscuit. Înecarea poate apărea și dacă mănâncă în timp ce merge sau aleargă.
  • Dă bebelușului bucățelele de mâncare pe rând, pentru ca acesta să nu adune o cantitate prea mare în gură și să se înece.
  • Prăjiturelele, biscuiții, brioșele, produsele de panificație trebuie să fie ori prea tari pentru ca un bebeluș să rupă o bucățică, ori atât de moi încât să se dizolve aproape imediat în gura bebelușului.
  • Ai grijă la alimentele nesigure, cum ar fi fructele zemoase, pe care bebelușul le poate inhala cu ușurință în trahee.
  • Nu sprijini sticluța bebelușului, deoarece acesta se poate îneca.
  • Ora mesei ar trebui să fie un moment plăcut și amuzant. Totuși, un bebeluș care râde prea mult se poate îneca și asta nu e deloc amuzant. Nu exagerați cu râsul la masă!
  • Convinge-ți copilul să ia bucăți mici și să le mestece mult și bine înainte de a le înghiți.
  • Baloanele și bucățelele de baloane rupte nu sunt hrană, desigur, însă se știe cât de des sunt înghițite de copiii mici, mai ales atunci când au fost dezumflate. Orice jucărie, parte de jucărie sau articol mai mic de 5 cm trebuie considerat periculos pentru copii, mai ales pentru copiii sub trei ani.

URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nutritie