Ai grija (si) de tine

Sa fii insarcinata este un motiv de bucurie pentru fiecare viitoare mama, dar si un prilej de ingrijo­rare vizavi de transfor­marile prin care trece corpul.

Schimbarile hormonale din perioada sarcinii afecteaza inca din primul trimestru sanii. Fluxul sanguin mai mare si toate celelalte modificari hormonale determina umflarea sanilor, aparitia furnicaturilor, sensibilitate crescuta la atingere. Din saptamana a 8-a de sarcina, sanii incep sa creasca vizibil in volum, crestere care se va accentua pe parcursul sarcinii – senzatia de mancarime si aparitia vergeturilor sunt cele mai neplacute consecinte.

Un sutien care sa sustina bine sanii grei, fara sa stranga, si ingrijirea cu produse specifice sunt foarte importante acum. Masajul delicat al sanilor, cu produse care sa contina vitamina E sau A, aminoacizi si un principiu activ care sa linisteasca pielea, dar si o dieta echilibrata, bazata pe alimente bogate in vitaminele E, C, zinc si siliciu, te ajuta sa reduci senzatia de disconfort si sa pastrezi sanatatea pielii. Nu astepta pana in momentul aparitiei vergeturilor pentru a incepe sa folosesti produse care sa previna sau sa reduca aparitia lor. Odata ce apar primele dungi vinetii, este mult mai greu sa rezolvi problema.

Nu manca pentru doi, in termeni de cantitate! Cercetarile demon­­streaza ca fatul are nevoie de maximum 500 de extracalorii (provenind din hrana sanatoasa) pentru a se dezvolta corespunzator. In primele 12 saptamani de sarcina, ar trebui sa ai doar 2 kilograme in plus, iar intre saptamanile 12-18, nu ar trebui sa vezi pe cantar o diferenta mai mare de 300-400 de grame de la o saptamana la alta.

Saptamanile 28-40 aduc cresterea cea mai mare in greutate, cauzata in parte si de retentia de apa si edeme – 1-3 kilograme pe luna pot aparea acum in exces. Marele pericol cauzat de excesul de greu­tate – la nivelul pielii – il reprezinta tocmai aparitia vergeturilor, pentru ca, intinsa peste masura, chiar si cea mai elastica piele cedeaza.

Vergeturile pot aparea oriunde pe corp, dar, in general, liniile rosietice-vinetii se „prezinta pe abdomen, sani, brate, coapse, solduri si fese. Studiile demonstreaza ca o varsta scazuta a viitoarei mame, un indice corporal prea mare inca de la     inceputul sarcinii, cresterea rapida si semnificativa in greutate pe parcursul sarcinii (mai mult de 15 kilograme „castigate) sunt conditii suficiente pentru aparitia vergeturilor. Dar si femeile slabe constata ca le apar vergeturi, desi nu au luat semnificativ in greutate, asa ca si „calitatea pielii conteaza.

Beneficiile pe care vitamina E le are pentru piele au facut subiectul multor studii de specialitate. Puternic antioxidant, vitamina E protejeaza pielea de  actiunea daunatoare a radicalilor liberi si o ajuta sa regleze cantitatea de vitamina A din corp – ea insasi o vitamina importanta pentru piele. Adaugata in creme, lotiuni si alte produse pentru ingrijirea pielii, vitamina E are o actiune antiim­­batranire, reduce ridurile fine si calmeaza inflamatii­le. De asemenea, exista studii care demonstreaza ca vitamina E combate uscaciunea pielii si este eficienta in tratamentul arsurilor, zgarieturilor, cicatricilor.

Text: Arhiva Edipresse; Foto: SHUTTERSTOCK
 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Ingrijire