Ai o fetita? Atunci trebuie sa vezi clipul asta!

O mama si fetita ei au facut un experiment si rezultatele vorbesc de la sine. Ai o fetita? Atunci trebuie sa vezi si tu clipul asta si poate, cine stie, sa refaci chiar experimentul acasa.

Cartile de povesti pentru copii sunt pline de eroi, exemple pozitive, asa cum ar si trebui sa fie. Insa cati dintre acesti eroi sunt personaje feminine?

Eroii de sex masculin din carti incurajeaza copiii sa creada ca orice poate fi realizat, cat timp muncesti si iti doresti mult sa se intample. Insa e acelasi lucru valabil si pentru fetite?

Cate dintre personajele feminine de poveste ii arata unei fetite ca poti face orice iti doresti in viata, cat timp muncesti din rasputeri pentru visul tau?

Ei bine, majoritatea expun chiar contrarul: daca astepti cuminte ca un erou sa te salveze sau sa iti indeplineasca visul, totul se va rezolva de la sine.

Experiment de biblioteca: Oare cate din cartile din biblioteca ta sunt cu printi si printese?

Acelasi lucru l-a constatat si aceasta mama, care si-a luat fetita de mana si au pus la cale un experiment:

In fata bibliotecii, cele doua au eliminat rand pe rand cartile in care nu apar personaje masculine. Acestea au fost 3 la numar.

Apoi, cele doua au eliminat cartile in care nu apar personaje feminine. Numarul total de carti dat deoparte e mult mai mare: 76.

Mama a scos apoi toate cartile in care apar personaje feminine, dar in care acestea nu vorbesc (nu au replici). Astfel au ajuns sa elimine 141 de carti in total.

In cartile ramase, aproximativ 50% din volumul total de carti din biblioteca, au ramas doar povestile ce contin personaje feminine care vorbesc.

Dintre acestea, mama si fiica au eliminat cartile care au ca personaje principale feminine printese ce isi asteapta eroul.

Din 3 rafturi de biblioteca pline ochi cu carti au mai ramas doar 10-15 care contin personaje de sex feminin ce vorbesc, insa nu sunt printese ce isi asteapta eroul de sex masculin.

Femeia incheie experimentul cu 2 randuri ce transmit un mesaj important: „Fiica mea isi doreste mai mult. A ta?”

Asa a luat nastere o carte de povesti atipica, numita „Povesti de noapte buna pentru fete rebele” semnata de  doua autoare italiene, Elena Favilli si Francesca Cavallo.

Autoarele explica de ce au scris aceasta culegere de povesti adevarate

Femeile explica de ce au luat aceasta initiativa, sa culeaga si sa scrie povesti reale ale unor femei ce si-au luat propriul destin in maini si au decis sa reuseasca pe cont propriu:

„Recent mi-am dat seama ca nici macar o poveste din cele citite nu prezinta un personaj de sex feminin care sa isi ia destinul in maini si sa reuseasca ceva pe cont propriu, fara ajutorul unui print, frate sau chiar soarece.

Pana cand fetele ajung in scoala primara, ele deja au un nivel de incredere in propriile forte mai scazut decat cel al baietilor. De ce oare?

Se spune ca daca poti vedea, poti face. Dar ce se intampla cand nu vezi pe nimeni de acest gen in prim-plan?

Ce se intampla cand tot ce vezi in jurul tau, filme, seriale, desene, toate dominate de barbati?

Am decis ca trebuia sa facem ceva, asa ca am creat aceasta carte.

Sunt 100 de povesti reale unor femei adevarate ce au reusit lucruri incredibile, in ciuda circumstantelor.

Astronauti, bucatari, pictorite, judecatoare, jucatoare de tenis, femei extraordinare ce au schimbat cursul istoriei.”

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Mai multe din Copilul tau
Buton