Ai obiceiul să cureți în gura ta suzeta copilului? Ce se întâmplă dacă faci asta

Obiceiul ca mama să curețe în propria gură suzeta bebelușului este unul destul de vechi, dar este practicat și în zilele noastre. Acest subiect a născut numeroase controverse. Dacă unii părinții consideră că nu este deloc igienic, ba chiar scârbos, alții sunt de părere că nu e nimic greșit ca mama să-i curețe suzeta copilului în acest mod.

Chiar dacă poate părea surprinzător, acest obicei al mamelor, de a suge suzeta copilului, este răspândit în lumea întreagă. Din acest motiv s-au făcut chiar și studii pe acestă temă.

Expunerea copiilor la germeni poate fi benefică

Sunt mame pentru care această idee poate fi revoltătoare. Totuși, studiile pediatrilor arată că o expunere moderată a copiilor, chiar și a celor mici, la bacterii poate avea beneficii pentru creșterea imunității. Concret, micuții ale căror mame au curățat suzeta în propria gură au dezvoltat mai puține alergii și mai puține eczeme decât cei ale căror suzete au fost sterilizate după fiecare utilizare. Ba chiar, cazurile de astm au fost mai puțin frecvente în primul caz.

Astfel, rezultatele sunt clare dintr-un punct de vedere: mamele care nu sunt exagerate cu igiena îi ajută pe copii să-și dezvolte sistemul imunitar.

Este de precizat totuși că, în urma studiului realizat de pediatrii, nu s-a putut dovedi cu certitudine că saliva mamei este motivul pentru care acei copii expuși la germeni au dezvoltat o imunitate mai mare. Este posibil ca responsabilă pentru acest rezultat pozitiv să fie tocmai relaxarea părinților cu privire la igiena micuților, fiind de la sine înțeles că mamele care curăță suzeta în propria gură nu sunt exagerate în ceea ce privește sterilizarea.

Care sunt pericolele

Desigur, părerile privind acest obicei al mamelor sunt împărțite. Sunt și specialiști care încearcă să descurajeze acest obicei. Argumentul principal al acestora constă în faptul că prin contactul cu saliva mamei și, implicit, prin transferul de bacterii, copilul poate dezvolta carii și alte afecțiuni dentare. Plecând de la această idee, sunt medicii care recomandată ca mamele să evite să bage în gură tacâmul cu care hrănesc copilul sau să muște din alimentele pe care le dau micuților.

Sursa: nytimes.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton