Ai un copil mofturos? Trucuri pentru a-l convinge să mănânce legume

Dacă ai un copil mofturos, nu te teme, există soluții.

Rezultatele unui nou studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Texas, s-ar putea să-ți fie și ție de folos și te-ar putea ajuta să-ți convingi copilul să mănânce legume.

Această cercetare recentă, realizată în rândul copiilor din clase primare, a arătat un lucru foarte intersant: copiii urăsc broccoli. E o glumă, desigur. Noi toți știm deja că broccoli nu este pe placul lor.

Trecând la lucruri serioase, în cadrul acestui studiu, s-a constatat că 'legumele' cele mai populare, în opinia copiilor, sunt cartofii piure, cartofii prăjiți, crochetele de cartofi, porumbul fiert și cerealele din porumb. Știu, probabil vreți să spuneți că astea nu sunt legume.

Încercând să scoată mai mult de la copii, cei care au realizat studiul au insistat. Și au descoperit că micuții mai știu și alte legume: broccoli, fasole păstăi, chiar și și sparanghel. Pe acestea le acceptă în farfurie doar dacă lângă ele se află ceva ce le atrage atenția.

Specialiștii au pus foarte mult accent pe felul cum sunt servite legumele, adică pe alimentele care însoțesc aceste legume pe un platou. Astfel, au examinat ce rămâne pe farfuria unui copil, după masa de prânz. Și au ajuns la câteva concluzii:

Combinațiile de alimente sunt foarte importante

Părerea copiilor despre un aliment anume se poate schimba în funcție de celelalte alimentele care mai sunt în farfurie sau în meniu. Dacă unui copil îi pui lângă legume buger, pui crocant sau un alt preparat pe care îl cunoaște și îi este pe plac, atunci, cu siguranță pe farfurie vor rămâne legumele.

Dar dacă legumele sunt asociate cu preparate necunoscute sau să spunem un sandvis cu verdețuri, atunci va fi mult mai tentat să mănânce legumele pe care le știe și chiar i se vor părea și gustoase.

Bineînțeles, că această concluzie nu surprinde pe nimeni. Normal că un copil va mânca de pe o farfurie ceea ce îi place mai mult. Dar studiul nu a avut ca primă intenție să afle cum să-i facă pe copii să mănânce legume, ci cum să reducă risipa de mâncare din cantinile școlilor.

Așadar, concluzia este una simplă: copilul nu va mânca broccoli dacă i-l pui lângă un burger, dar i-l poți pune lângă o felie de drob de pui, să spunem, și șansele vor crește considerabil. Este foarte importantă combinațai din farfurie atunci când vrem ca micuții să nu respingă legumele.

Porții corecte de mâncare la ore potrivite

gustari

Nu are niciun rost să forțezi copilul să mănânce, dacă lui nu îi este foame. Poți face din rutina mesei un lucru plăcut. Încurajează-l să-și spele farfuria singur și va fi încântat că poate face asta. (Cel puțin o perioadă).

Mai mult, nu-i lăsa să ia tot felul de gustări între mese, să bea sucuri sau lapte. Vor avea tot timpul ceva în stomac și nu vor simți senzația de foame.

Prezentarea mâncării

.

Este foarte important cum le prezentăm copiilor alimentele noi. Dacă, de exemplu, copilului nu-i plac rondelele de morcovi, poți încerca să-i dai baby carrots (n.r. morcovi micuți). Dacă nu-i plac merele, poți încerca să i le tai feliuțe cu un strop de miere peste. Poți tăia legumele folosindu-te de formele pentru prăjiturele și vor fi mult mai interesante.

Lasă copilul să se implice atunci când gătești

Junge Familie beim Kochen  Young family in kitchen, cooking together

Îi poți cere copilului ajutorul când ești la cumpărături. Îi spui ce vrei să gătești pentru cină și oferă-i posibilitatea să pună el în coș câteva dintre produsele necesare.

Acasă, chiar dacă nu îi dai cuțitul ascuțit să taie el legumele, îi poți da unul de plastic și tăiați împreună. Micuții sunt mai mult tentați să mănânce alimentele pe care le-au ales ei și la a căror preparare au contribuit.

Sursa: bustle.com
Text: Alina Serea


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Buton