Ai un copil narcisist? Ce greseala ai facut, ca parinte

Discutiile legate de narcisism si modul in care oamenii narcisisti ii afectreaza pe cei din jur prin comportamentul lor au devenit tot mai frecvente. Copiii narcisisti au de regula parinti cu acelasi obicei nociv, ce ii poate influenta comportamentul copilului.

Cum stii daca ai un copil narcisist

Tulburarea de personalitate narcisica e o afectiune mintala, ce face ca oamenii ce sufera de narcisism sa aiba o parere de sine exagerat de buna, o nevoie constanta de admiratie si lipsa de empatie fata de altii.
In spatele acestei iluzii de importanta zace insa o parere de sine foarte fragila, vulnerabila la critica altora.

Oamenii de stiinta au incercat sa inteleaga ce anume din modul in care copiii sunt crescuti e mai probabil sa determine dezvoltarea unui narcisist.
Astfel, au studiat 565 de copii cu varste cuprinse intre 7 si 11 ani, precum si pe parintii acestora.

Parintii de copii narcisisti au un lucru in comun:

Rezultatele studiului au aratat ca parintii care isi lauda copiii excesiv, le spun ca sunt superiori celorlalti copii si ca ei merita tratament special, sunt mai predispusi la a creste niste copii narcisisti.

Specialistii fac o distinctie clara intre a-ti trata copilul cu afectiune si a il lauda excesiv, suficient cat sa cresti un copil narcisist:

Cand copiii sunt vazuti de parintii lor ca fiind speciali, ca merita un tratament diferit fata de alti copii, le pot insufla acestora un sentiment de grandoare.

Cand in schimb parintii isi trateaza copiii cu afectiune si apreciere, acestia cresc in spiritul ideii ca sunt indivizi valorosi, lucru care sta la baza increderii in propria persoana.

Ce faci daca ai un copil narcisist

In principiu, e important ca parintii sa isi demonstreze afectiunea fata de copii, insa in acelasi timp e important sa ii invete ca si ei sunt tot oameni, iar oamenii sunt supusi greselilor si au defecte, la fel ca toti cei din jur.
Mentinerea unui echilibru intre lauda si o abordare realista este ideala. De multe ori, copiii pot dezvolta comportament narcisist pentru a se proteja de o nesiguranta pe care o au. In acest caz, poti incerca una din abordarile de mai jos:

Invata-ti copilul sa relationeze cu ceilalti, sa incerce sa formeze o conexiune, nu sa impresioneze.
Invata-ti copilul importanta empatiei. El are nevoie sa inteleaga ca actiunile pot rani alte persoane sau fiinte, si ca e necesar sa tii mereu cont si de acest aspect.
Daca cel mic are un comportament narcisist, fii bland cu el. Educa-l corespunzator si disciplineaza-l cand e nevoie, insa nu uita ca are un ego foarte fragil.

Sursa: soulspottv.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Buton