Ajută bebelușul să eructeze

Atunci când suge la sân sau bea lapte din biberon, copilul tău va înghiți aer. În momentul în care se formează bule de aer în burtica bebelușului, el va începe să se agite.

Din fericire, îl poți ajuta să scape de acest aer dacă înveți cum și când să îl faci să eructeze (râgâie).

Dacă alăptezi, fă copilul să eructeze înainte de a schimba sânul și după fiecare masă. Dacă îl hrănești cu biberonul, oprește-te pentru o pauză de eructat la jumătatea hrănirii; de exemplu, dacă bebelușul tău bea 100 de mililitri de lapte, fă-l să eructeze după aproximativ 50. Dacă vezi vreun semn de disconfort, oprește-te mai devreme.

Iată trei poziții bune pentru a face bebelușul să eructeze. Încearcă-le pe toate și decide care funcționează cel mai bine pentru tine și bebe.

  • Eructatul pe umăr. Așază copilul cu capul pe umărul tău, sprijinindu-i șezutul cu palma și antebrațul. Ai grijă ca respirația să nu-i fie obstrucționată. Cu palma mâinii libere, bate ușor și ferm copilul pe spate sau masează-i spatele prin mișcare ascendentă.
  • Eructatul din poziție așezat. Ține copilul în așa fel încât să stea drept. Până capătă control asupra mușchilor gâtului, va trebui să îi susții capul, ținându-l puțin aplecat înainte și cu bărbia între degetul mare și arătătorul tău. Cu cealaltă mână bate ușor și ferm copilul pe spate.
  • Eructatul pe genunchi. Așază copilul curmeziș pe genunchii tăi, cu burtica în jos, cu brațele întinse și capul pe o parte. Înalță un picior, astfel încât capul și pieptul copilului să fie mai sus. Folosește o mână pentru a ține copilul și cu cealaltă mână bate-l ușor și ferm pe spate.

Dacă după mai multe minute de așteptare tot nu auzi niciun eructat, renunță. Niciun copil nu eructează chiar după fiecare masă.

Mulți copii scuipă după ce sunt hrăniți. Este un lucru normal, însă vomitarea repetată sau foarte puternică trebuie semnalată medicului pediatru.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate