Alaptare la san sau din biberon?

Ideal ar fi sa alaptezi exclusiv pana cand copilul implineste sase luni – acestea sunt recomandarile OMS si ale UNICEF.

Dar adevarul este ca cele mai multe dintre mame renunta sa alapteze dupa a doua luna de viata a copilului.

Conform unui studiu UNICEF realizat si publicat in 2006, durata medie a alimentatiei copiilor exclusiv cu lapte matern a fost de 9,5 saptamani.

Uneori, mama prea anxioasa renunta la alaptat, considerand ca cel mic nu se hraneste suficient sau motive medicale o impiedica sa continue alaptarea.

In cazuri rare, se ajunge insa si la cealalta extrema: sunt situatii in care mama continua sa-si alapteze copilul pana la doi-trei ani, lucru care are implicatii serioase la nivel psihologic, pentru copil.

In cazul in care, din diferite motive, te decizi pentru o alimentatie combinata, specialistii recoman­da sa introduci biberonul doar dupa ce copilul stapaneste tehnica suptului eficient la san – adica dupa primele trei saptamani de viata. Riscul este ca bebelusul care primeste laptele mult mai usor de la biberon sa refuze ulterior sanul.

O varianta este sa alternezi laptele matern – pe care il poti mulge, cu formula, dar numai dupa ce te sfatuiesti cu pediatrul.

Avantajul este ca si tatal poate fi furnizor de hrana, ceea ce faciliteaza crearea unei legaturi tata-copil, altfel, mai greu de realizat comparativ cu cea mama-copil.

Cum alegi biberonul? Poa­te ti se pare un lucru lipsit de importanta, dar nu este. Bebelusii au preferinte pe care nu le poti intui si cu care, de multe ori, nu te poti lupta.

Asa ca fa-i pe plac la acest capitol – cumpara mai multe, divers colorate, cu tetine diferite si lasa-l pe el sa aleaga.

Cat despre formula – aici alegerea se face in functie de renume, de sfatul pediatrului sau de pret.
Este bine sa nu schimbi formulele, cu exceptia situatiei in care copilul face o reactie alergica.

Cum sa-l implici si pe tati
Il poti ruga sa-ti aduca el copilul la masa. Poate ti se pare o contributie nesemnificativa, dar vei vedea ca va conta dupa cateva nopti de nesomn. Te scuteste pe tine de un drum si ii confera lui senzatia de utilitate. Plus, creeaza intre voi un sentiment de camaraderie, de succes de echipa!

Sa te ajute cu eructatul! Cumva, tatii se pricep mai bine la partea asta. Noua, mamelor, ne este frica sa batem pe spate copilul, sa nu dam prea tare, sa nu cumva sa facem ceva gresit. Cele mai multe dintre prietenele mele apeleaza la tatici pentru partea asta.

Sa serveasca el una dintre mese, dupa ce tu te-ai muls si ai pus frumos „hrana' in biberon.

Ar putea sa-ti faca un masaj in timp ce tu alaptezi – asa, bebelusul va fi multumit, tu vei fi mai putin tensionata, iar el, tatal, va putea participa la intregul proces al mesei, fara sa se simta exclus.

Dupa masa, ii poate spune el o poveste, ii poate canta ceva sau poate prelungi intimitatea pe care copilul o are cu tine in timp ce il hranesti.

Vitamina D
Bebelusii au nevoie de 400 unitati de vitamina D in fiecare zi. Vorbeste cu pediatrul tau sa-ti faca dozarea corespunzatoare in cazul in care il alimentezi combinat.

Daca te bazezi doar pe formula, aceasta are deja stabilita doza zilnica recomandata. In lipsa vitaminei D, copiii au probleme de dezvoltare a sistemului osos, prezinta risc de fracturi si de osteoporoza.

Copiii nu primesc necesarul de vitamina soarelui' cum mai este numita, din cauza expunerii reduse la soare.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie