Alăptarea: cum înveţi bebeluşul să prindă sânul corect

Deşi hrănitul la sân este ceva natural, de fapt este nevoie de ceva îndemânare pentru a ajuta bebeluşul să prindă sânul (mai exact, mamelonul) corect. Odată ce a reuşi asta, va lua înghiţituri lungi, liniştite şi probabil va adormi la sân, în ‘beţia laptelui.

Poate fi extrem de supărător să nu reuşeşti să faci copilul să prindă sânul. Va ajunge să caute disperat, mişcându-şi capul în toate direcţiile ca să găsească lapte şi devenind din ce în ce mai flămând şi mai supărat cu fiecare clipă.

Cu puţin exerciţiu, toţi sugarii pot fi învăţaţi să prindă sânul. Se poate dovedi o treabă migăloasă, iar bebeluşul tău poate să uite, de la o masă la alta, cum trebuie să facă pentru a prinde sânul, însă cu răbdare şi perseverenţă veţi reuşi.

 

Cum înveţi bebeluşul să prindă sânul – pas cu pas

  • Leagănă bebeluşul în poală – acest lucru te ajută cel mai bine să menţii controlul în timp ce înveţi să alăptezi. Este bine să ai o pernă la spate, deoarece cu cât vei sta mai confortabil, cu atât te vei simţi mai relaxată. Ţine altă pernă în poală, ca să poţi culca pe ea copilul – când este foarte mic, îl ajuţi astfel să ajungă la nivelul sânului tău. Poţi folosi o pernă pentru alăptat.
  • Aşază copilul pentru a ajunge în poziţia clasică, testată şi binecunoscută – ‘lipit de mamă, cu faţa la sân (burtica lui te atinge, iar nasul este lângă mamelon). Această poziţie s-ar putea să ţi se pară incomodă la început, dar faptul că bebeluşul stă întins comod lângă tine înseamnă că nu va trebui să se încordeze pentru a se hrăni.
  • Ridică uşor sânul către gura copilului şi gâdilă-i bărbia cu mamelonul, până ce deschide gura mare; în acest moment, pune-i sfârcul în gură. Dacă rămâne cu guriţa larg deschisă, iar buza inferioară este ieşită în afară şi înconjoară mamelonul, atunci a prins corect sânul (poţi observa cum lucrează muşchii fălcilor şi îl poţi auzi că înghite). Dacă buzele par că se strâng, ca pentru un ‘sărut, trebuie să mai încerci o dată, pentru că nu a deschis gura suficient de mult şi nu a prins bine sfârcul.

 

 

Foto: shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie