Alaptatul: date tehnice

Sa-ti tii bebelusul la san nu este intotdeauna o fericire, din cauza unor probleme tehnice. Vestea buna: le poti „trata.

Angorjarea sanilor
In primele saptamani dupa nas­tere, este normal ca sanii sa fie foarte plini. Daca ii simti prea tari si durerosi, asta se in­tampla fiindca bebelusul nu are nevoie de toata „productia ta de lapte, iar tu nu inlaturi surplusul.

Ce poti face: alapteaza cat mai des, fii sigura ca pozitia bebelusului la san este corecta si ca suge bine, foloseste o pompa pentru san (manuala sau electrica) pentru a extrage surplusul de lapte.

Unii medici recoman­da folosirea unor comprese cal­dute inaintea mesei si a unor comprese reci dupa fiecare re­pri­za de alaptat.

Daca sanii sunt prea angorjati, folosirea com­preselor calde poate agrava problema, pentru ca intensifica circulatia in zona.

Scurgeri
In primele saptamani dupa ce ai nascut, cand productia de lapte nu s-a reglat inca, aceasta este o problema deranjanta. Ce poti face: sa nu sari peste me­se, sa folosesti tampoane pentru sani – sunt de preferat cele fara plastic, caci acestea tin umezeala si pot cauza iritarea sanilor.

Mici confuzii
Bebelusilor carora li se da din prima saptamana de viata suze­ta sau biberon pot fi usor confuzi cand sunt pusi la san. Re­zultatul: nu vor putea suge co­rect sau vor respinge sanul cu totul.

Cum poti preveni acest lucru: amana „introducerea in viata bebelusului a biberonului si a suzetei in primele trei sapta­mani de viata.

Mameloane fisurate
Pozitionarea incorecta a bebe­lusului la san determina apa­ri­tia acestei probleme, care se evita atunci cand sugarul prinde toata areola.

Daca problema a aparut deja, poti minimaliza senzatia de disconfort incepand urmatorul alaptat cu sanul nedureros. Iti pot fi de folos creme speciale pentru mameloane.

Daca esti nevoita sa mergi la birou, dar doresti sa iti hranesti bebelusul cu laptele tau, iti poate fi de folos o geanta izoterma cu accesorii speciale, care sa-ti permita colectarea si stocarea laptelui in conditii optime de temperatura, timp de sase ore, datorita interiorului termorezistent si al dispozitivelor flexibile de racire.

Ai nevoie de: pompa pentru san, fiziologica, cu diafrag­ma din silicon cu alveole, care sti­muleaza lactatia, mimand suptul bebelusului, si mentine constant nivelul hormonilor secretati – prolactina. Previne aparitia ragadelor mamare si a mastitei. iar laptele intra direct in biberon!

Cum sa-l tii la san!

  • In stil leagan – tu stand vertical, cu bebelusul intins de-a lungul abdomenului tau, sustinut de un brat, care e suport pentru cap si fundulet, in timp ce cu cealalta mana iti sustii sanul.
     
  • Sezand lateral – amandoi, mama si copilul fata in fata intr-o pozitie semi-verticala, cu mana mamei petrecuta dupa copil, astfel incat sa-l aduca mai aproape de san.
     
  • Semi-culcat – bebelusul pozitionat pe o perna in poalele tale – intr-o pozitie semi-ridicata, tu vertical.

    Tine cont de faptul ca bebelusul trebuie sa stea semi-ridicat in timpul mesei, si din cauza refluxului gastroesofagian.

Foto: Dreamstime.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie