Aleargă, se joacă? Ai grijă să se hidrateze corespunzător

Apa este un element vital care reprezintă, conform Academiei Americane de Pediatrie, 53-63% din coprul copilului între 6 luni și 11 ani, fără a exista o corelație cu vârsta și sexul copilului. De aceea, ese foarte important ca să ne asigurăm că alimentația zilnică include apă, mai ales după efort, efort încât organismul să se rehidrateze. Dar deși hidratarea este esențială pentru buna dezvoltare a copilului, foarte puțini copii consumă suficiente lichide. Doar 15% dintre fete și 15% dintre băieți se hidratează corespunzător – arăta acum câțiva ani un studiu publicat în 'American Journal of Clinical Nutrition'.

Copiii au nevoie de 5-8 căni cu apă (sau alte lichide) pe zi, iar necesarul de lichide crește în cazul copiilor activi și în zilele călduroase sau în perioadele de convalescență.

Una dintre deciziile părinților este să le ofere copiilor în loc de apă, alte lichide care sunt bogate în zaharuri și care nu îi hidratează, însă le aduce un surplus caloric.

Atunci când copiii aleagă și se joacă, în special în zilele călduroase, deshidratarea se poate instala rapid! E bine ca să nu aștepți ca cel mic să vină însetat căutând în disperare ceva de băut, deoarece, de multe ori, când senzația de sete apare, deshidratarea s-a instalat deja. Primele semene ale deshidratării sunt slăbiciunea musculară, oboseala, durerile de cap, transpirația .

Hidratarea după efort

După efort, copilul nu are nevoie doar de apă, ci și de minerale, proteine și vitamine. De aceea, una dintre soluțiile de rehidratare și remineralizare a copiilor care fac mișcare este să li se dea lapte. Aceasta este concluzia studiului efectuat de cercetătorii de la Universitatea McMaster. De ce? Pentru că laptele conţine 87% apă, adică din 100 de ml 87 sunt apă şi, în plus, datorită conţinutului de minerale, proteine şi vitamine laptele devine un aliat al copilului şi al părinţilor după efort. O cană de lapte este cea mai bună alegere deoarece îi potoleşte atât setea, cât şi foamea, cu un aport caloric redus.

Vitamina A și vitamine din complexul B sunt şi ele foarte importante pentru buna dezvoltare a copilului.

 

Să ne amintim câteva dintre beneficiile consumului de lapte

Pe lângă un conținut bogat în apă (87%), laptele are și un conținut echilibrat în proteine, minerale (dintre care calciu, fosfor, magneziu), lipide, glucide (lactoza) și vitamine (A, D, E, K, B2 și B6). Să ne reamintim doar câteva dintre beneficiile mineralelor și nutrienților din lapte.hidratare lapte

De exemplu, calciul contribuie la coagularea normală a sângelui, a digestiei enzimelor. Împreună cu magneziul, calciul contribuie la metabolismul energetic, funcționarea normală a sistemului muscular, a sistemului nervos (neurotransmisie), a procesului de divizie celulară dezvoltarea și menținerea sistemului osos (alături de fosfor și vitamina D) și a sănătății danturii.

Laptele este un aliment special deoarece conține în același timp calciu, fosfor și vitamina D în proporții care favorizează absorbția normală a calciului și utilizarea normală a calciului și fosforului de către organism, plus la menținerea nivelului normal de calciu în sânge. Astfel, nutrienții din lapte contribuie la dezvoltarea normală și menținerea oaselor copiilor, fiind unul dintre principalele alimente care au un rol în prevenția rahitismului. Prevenția rahitismului este foarte importantă la copii încă din primele zile de viață. Deoarece laptele conține cca. 125 mg de calciu la 100 ml, este foarte important să facă parte din alimentația zilnică a copilului. Nevoia de calciu la copii este ridicată și variază în funcție de vârstă, astfel: în primul an de viață 400-800 mg/zi, între 1și 3 ani – 500 mg/zi, între 4 și 8 ani 800 mg/zi, iar la pubertate 1300 mg/zi.

Magneziul contribuie la reducerea senzației de oboseală, la echilibrul electrolitic și sinteza normală a proteinelor.

Societatea de Nutriție din România, în Ghidul pentru alimentația sănătoasă recomandă un consum zilnic de lapte și produse derivate din lapte (2-3 porții pe zi, o porție de lapte însemnând o cană de lapte). Laptele ambalat, în special cel ultrapasteurizat, este controlat sanitar-veterinar și, în urma procesului de ambalare, devine steril (eventualii microbi fiind distruși, fără a interveni astfel asupra compoziției lui, cu excepția reducerii, în anumite cazuri, a procentului de grăsimi). Alături de o alimentație echilibrată, bogată în fructe, legume, lapte și produse lactate, copilul trebuie încurajat să facă mișcare, să se joace, în funcție de vârstă să participe la activități care să îl stimuleze fizic și intelectual pentru a se dezvolta armonios și echilibrat și pentru a deveni un adolescent și apoi un adult cu obiceiuri sănătoase de viață.

Consumul de lapte la copilul de 1-3 ani (cca 650 ml/zi) asigură doza zilnică de calciu și magneziu și cca 75% din doza zilnică de fosfor necesare pentru buna funcționare și dezvoltare a organismului.

Acest articol face parte din campania educațională Laptele, aliatul creșterii echilibrate a copiilor preșcolari și școlari', inițiată de Tetra Pak, prin care sunt încurajate obiceiurile alimentare care contribuie la creșterea și dezvoltarea armonioasă a copiilor. In plus, elevii din clasele 0-VIII pot să se bucure de jocul educativ online Tinutul laptelui'. Mai multe detalii pe www.laptescolar.ro

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau