Cum alegi un scaun de maşină

scaun de masinaAtunci când alegi un scaun de maşină, documentează-te bine înainte, deoarece e vorba de siguranţa copilului tău. În primul rând, asigură-te că scaunul de maşină este sigur, potrivit tipului de maşină pe care o deţii, uşor de folosit şi recomandat pentru vârsta copilului tău. Iată câteva reguli importante în achiziţionarea scaunului de maşină potrivit:

Siguranţa

Orice scaun de maşină ar trebui să aibă etichetă pe care să scrie că se încadrează în standardele de siguranţă. Dacă împrumuţi unul (deşi nu e recomandat), asigură-te că nu este mai vechi de cinci ani, că nu este rupt sau că nu a fost implicat în niciun accident.


Potrivit tipului de maşină

Asta înseamnă că trebuie să se încadreze bine în maşina ta, să nu fie mai lung decât bancheta sau prea mare, încât să nu încapă pe uşă.


Uşor de folosit

Dacă nu te pricepi să-l instalezi în maşină, cere ajutor, de preferat de la cei din magazinul de unde ai achiziţionat scaunul. Peste 90% dintre scaunele de maşină nu sunt folosite corespunzător.

Asigură-te că centurile de siguranţă ale scaunului sunt uşor de reglat. Dacă întâmpini dificultăţi în reglarea acestora chiar şi fără ca bebeluşul să fie în scaun, alege altul.


Recomandat pentru vârsta copilului tău

Scaunul trebuie să fie potrivit vârstei şi dimensiunilor copilului, nici prea mic, încât să alunece din el, nici prea mare.

 

Sfaturi la cumpărare:

  • nu achiziţiona scaunul de maşină în funcţie de preţ. Important este să indeplinească cerinţele de siguranţă şi calitate.
  • când găseşti un scaun de maşină care îţi place, probează-l. Pune copilul în el, pune-i centura, vezi dacă se încadrează bine în maşină
  • nu te ghida după poze sau după ce ai văzut la alţii. Majoritatea scaunelor nu sunt corect instalate. Cere ajutor de specialitate în instalarea scaunului.


Reguli importante:

  • foloseşte întotdeauna scaunul de maşină atunci când călătoreşti cu cel mic, chiar din ziua în care îl aduci acasă de la maternitate.
  • nu plasa niciodată scaunul copilului pe bancheta din faţă a maşinii, mai ales dacă maşina este dotată cu air-bag; toţi copiii sub 14 ani sunt mai în siguranţă pe bancheta din spate.
  • fii un exemplu de urmat pentru copil, poartă întotdeuna centura de siguranţă.
  • copiii cu vârsta de până în 6 luni, trebuie plasaţi într-un scaun instalat cu faţa spre spatele maşinii.


Tipuri de scaune de maşină:

  • scaun de maşină pentru bebeluşi: este construit în aşa fel încât să fie plasat cu faţa spre spatele maşinii. Este dotat cu un ham cu care copilul este prins de scaun.
  • scaun de maşină convertibil: se foloseşte pentru copii de peste 1 an şi are trei tipuri de hamuri (centuri de siguranţă): ham în 5 curele (două peste umeri, două peste şolduri şi una între picioare); un apărător compact care se foloseşte prin ridicare sau coborare şi se prinde de scaun printr-un mecanism de siguranţă şi un ham în formă de T.
  • scaun de maşină cu centură de siguranţă simplă. Se foloseşte în general pentru copii de peste trei ani. Centura este normală, ca şi cea folosită la maşină.

 

 

Foto: shutterstock.com.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton