Alergiile – de ce apar si cum dispar?

Unul din patru adulti este afectat de alergii. Si din ce in ce mai multi copii se alatura persoanelor care nu au motive de bucurie atunci cand vine primavara.

Pielea copilului tau e plina de pete. Ii curge nasul mereu si pare sa fie tot timpul racit. E alergic? Cum iti dai seama? Se spune ca alergiile apar doar primavara. Nimic mai fals!

Primavara, insa, se manifesta alergiile sezoniere produse de polenuri de pomi sau de graminee (cereale salbatice). Ne putem lupta cu alergii sezoniere (la polenuri) sau perene (la praf, par de animale), cu alergii la diverse alimente si medicamente, produse cosmetice sau cu reactii alergice provocate de veninul inoculat prin intepaturi de insecte.

O veste proasta
Alergia apare la cei cu predispozitie genetica in acest sens. De-a lungul vietii, poate avea manifestari si intensitati variate.

Am intalnit tineri de 30 de ani cu un debut de astm bronsic, care povestesc ca in copilarie au mai avut episoade de bronsita astmatiforma, dar ca s-au vindecat', spune medicul alergolog Camelia Berghea. Nu se poate vorbi despre o vindecare propriu-zisa in cazul persoanelor alergice.

Vestea buna este ca pentru alergiile inhalatorii exista medicamente moderne, care tin simptomele sub control. Importante sunt si vaccinurile de desensibilizare, care reduc necesarul de medicatie'.

Vaccin-minune?

Studiile arata ca micutii cu alergii inhalatorii, care sunt vaccinati, au o posibilitate mai mica sa dezvolte astm bronsic si noi alergii. Testarea la alergenele care se inhaleaza se poate face, teoretic, la orice varsta, iar diagnosticul se pune in 30 de minute.

Dar e foarte greu sa faci un copil mic sa stea cu mana intinsa jumatate de ora, timp in care tu il tot intepi usor, iar raspunsul cutanat la testare este diferit, in functie de fiecare etapa a vietii', explica dr. Camelia Berghea. Insa doar in acest mod poti da un diagnostic clar'.

Vaccinul poate fi folosit numai dupa varsta de cinci ani. Exista vaccinuri standardizate antialergice – atat injectabile, cat si sub forma de picaturi. In perioada de intretinere se face un vaccin pe luna, minimum trei ani, si cel mai indicat, timp de cinci ani.

Fiti atenti la reactii de cand este bebelus:
1.Spalati des lenjeria de pat
2.Folositi aspiratoare cu apa si filtre duble
3.Spalati inclusiv jucarile
4.Aerul conditionat e indicat primavara, datorita filtrelor
5.Nu folositi perne cu puf

Masurile profilactice sunt importante, dar, din nefericire, in privinta alergiilor lucrurile nu sunt deloc simple. Parintele trebuie sa fie atent la manifestarile bebelusului inca din primele luni de viata.

Daca in familie exista persoane alergice, exista un risc mai mare ca si copilul sa dezvolte o alergie. La fel de bine, se poate ca un copil cu doi parinti alergici sa nu dezvolte nicio alergie.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton