Alergiile de iarna

Credeai ca numai primavara este anotimpul propice pentru aparitia alergiilor? Pielea atopica, alergiile, sunt mult mai frecvente la copii iarna. Exista insa si solutii pentru a scapa de ele.

Daca micutul tau are obrajorii rosii atunci cand il scoti afara, la frig, nu inseamna neaparat ca plesneste de sanatate. Este posibil sa fie atopic (adica alergic), ceea ce inseamna ca pielea i se inroseste si i se usuca mai repede decat ar fi normal.

Un copil cu astfel de probleme trebuie sa primeasca o ingrijire mai speciala, mai ales atunci cand este frig afara. Mai exact, copilul cu piele uscata trebuie „cremuit' cu diverse lotiuni grase.

Astfel de produse pot fi cumparate din farmacii. Produsele sunt special concepute pentru copiii cu piele sensibila, nu au parfum si nu contin ingrediente periculoase pentru micuti.

In sezonul rece este bine sa aplici copilului astfel de creme mai ales pe maini si pe fata. Problemele pot persista pana spre pubertate, fiindca pielea celor atopici este lipsita de aparare.

Cremele grase ofera, insa, o protectie pe care pielea nu o poate produce in mod natural. Pe de alta parte, faptul ca pe vreme rece micutii stau mai mult timp in spatii inchise, unde nu patrunde soarele si aerul proaspat, favorizeaza dezvoltarea reactiilor alergice.

Aceste alergii sunt neglijate, ele fiind confundate cu infectiile respiratorii. In spatiile inchise, unde merg caloriferele, creste emanatia de substante toxice care provine din mobila lacuita, din covoare sau mochete.

Si astfel de cauze pot declansa reactii alergice care se manifesta asemanator cu cele care apar primavara.

Scapa de covoare, aeriseste frecvent!
Ca si in cazul altor tipuri de alergii, ar trebui sa ai grija ca micutul sa evite contactul cu ceea ce-i face rau. La recomandarea unui specialist alergolog, copilului i se pot administra medicamente, precum antihistaminice si/sau spray-uri care sa ajute la diminuarea simptomelor.

Daca este posibil, scapa din casa de „colectorii' de praf, cum ar fi draperiile grele si lungi sau animalele de plus. Foloseste, pentru a acoperi salteaua sau pernele, niste cuverturi antialergenice.

Spala cearceafurile si animalele de plus in care se acumuleaza praf la fiecare 7 – 14 zile, in apa fierbinte. Daca este posibil, scoate din casa covoarele sau mochetele si inlocuieste-le cu parchet si covorase foarte mici.

Masuri de preventie
Aspira frecvent (insa nu atunci cand copilul este in camera, fiindca multi alergeni se afla in sacul aspiratorului), foloseste filtre HEPA. Pastreaza umiditatea din aer redusa, fiindca acarienii se dezvolta mai bine acolo unde umiditatea este ridicata. Aeriseste frecvent camera copilului si nu da caloriferele la maxim.

Eventual, pune pe calorifere vase cu apa. Incearca sa te lasi de fumat (nu este suficient sa fumezi afara, substantele periculoase pentru sanatatea micutilor se acumuleaza inclusiv in hainele fumatorilor). Daca micutul tau are astm, ai grija sa i se faca un vaccin antigripal.

Alergii la frig, cu complicatii
Urticaria Afrigore este o afectiune care apare la frig (se mai numeste si alergie la frig). Se manifesta printr-o eruptie pe obraji si maini. Tegumentul este alb, iar pe suprafata lui se vad vinisoare arborescente.

Cei afectati trebuie sa aiba grija ca atunci cand este frig afara sa-si acopere foarte bine mainile si fata. In plus, trebuie sa ia medicamente antihistaminice pe toata perioada sezonului rece.

O reactie intensa a organismului la frig este pernioza: pielea este rosie-vinetie, degetele de la maini, picioare si pielea de pe coapse se invinetesc, chiar se fisureaza.
 

Text: Iulia Marin; Foto: Shutterstock.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton