Alimentația bebelușului – primele gusturi

Cercetările arată că există o strânsă legătură între alimentația bebelușului în primul an de viață și obiceiurile alimentare (bune sau proaste) din viața de adult. Gusturile bebelușului se formează încă din viața intrauterină, de fapt, fiind influențate de alimentația mamei.

Tot de mănâncă viitoarea mămică ajunge și în meniul bebelușului care crește în burtica ei: aromele alimentelor și condimentelor se simt în lichidul amniotic și așa se formează, spun specialiștii, primele preferințe sau aversiuni alimentare ale bebelușului. Obișnuința îl determină pe cel mic să accepte cu ușurință un gust pe care l-a mai simțit sau să refuze ceva ce l-a deranjat.

Există o dezbatere continuă între specialiști referitoare la preferința bebelușilor pentru dulce. În timp ce unii specialiști susțin că bebeluși preferă în mod natural gustul dulce, datorită zaharurilor din laptele matern, alții spun că papilele gustative ale bebelușului nu au termen de comparație și nu sunt suficient de mature, așa că se pot adapta cu ușurință la orice gust și nu îl preferă în mod deosebit pe cel dulce.

Se recomandă ca în primele meniuri ale bebelușului, atunci când începi diversificarea, să nu adaugi nici sare (pe care rinichii imaturi ai celui mic nu o pot procesa), nici alte condimente, pentru a-l învăța pe cel mic gusturile și aromele naturale ale alimentelor.

Zahărul este de evitat cât mai mult posibil (deși bunicii, de obicei, au grijă să îi facă celui mic cunoștință cu dulciurile – e și el, copil, mamă…). El determină apariția de tulburări digestive, fermentând în stomacul celui mic și provocând gaze, pentru a nu mai menționa alte efecte secundare nedorite asupra sănătății copilului.

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton