Alimentatia la cutie

De ce nu laptele de vaca?
Exista o tendinta, in randul mamicilor de a-si hrani bebelusii cu lapte de vaca. Daca trebuie sa aleaga intre laptele de vaca si formule, in mod sigur ar trebui sa aleaga formulele, care beneficiaza un continut echilibrat de substante nutritive.

Laptele de vaca are proteine, grasimi si carbohidrati, insa in cantitati foarte mari in raport cu nevoile celui mic. In plus, acesta mai prezinta si minerale si vitamine in exces, dar prea putin fier, necesar unei dezvoltari normale a creierului. Decat sa risti ca celui mic sa i se faca rau, mai bine alegi o formula de lapte potrivita cu varsta lui.

34% dintre copiii care nu au fost niciodata alaptati; au fost hraniti de la inceput cu lapte integral de vaca.

Reguli, la masa
Daca te hotarasti sa-l hranesti pe cel mic cu formule de lapte, nu uita sa verifici termenul de valabilitate a produsului pe care-l cumperi. Daca in biberon ramane surplus de lapte, cel mai bine e sa-l arunci.

Daca insa cantitatea de lapte este mai mare si vrei s-o pastrezi, e bine sa tii sticla in frigider, inchisa ermetic, dar nu mai mult de 48 de ore. Foloseste biberoane sterilizate si apa fiarta in momentul in care pregatesti laptele.

Dupa ce desfaci o punga cu lapte praf pe care urmeaza sa o folosesti, inchide-o foarte bine si pastreaz-o intr-un loc rece, dar nu la frigider. Deoarece exista foarte multe formule de lapte, te sfatuiesc sa te consulti cu medicul pediatru in privinta tipului de lapte potrivit pentru bebelusul tau.

Formule pentru toate varstele
Nu sunt putine firmele care produc astfel de formule de lapte. Tocmai de aceea, a fost stabilit un cod, care sa le ajute pe mamici sa se orienteze cu usurinta prin multitudinea de cutii.

Exista trei tipuri mari de formule de lapte (1, 2 si 3): formula de tip 1 – pentru sugarii sanatosi, de la 0 la 6 luni; formula 2 – pentru cei de la 6 luni la 12 luni; formula 3 – pentru copiii cu varste cuprinse intr-un an si trei ani.

Este indicat ca parintii sa pastreze acelasi tip de lapte, schimbandu-se doar formulele. In alegerea tipului de lapte se tine cont si de toleranta digestiva a celui mic.

Intoleranta la formule?
Desi sunt rare, exista cazuri in care bebelusii dezvolta o intoleranta la formulele de lapte pe care te-ai obisnuit sa i le dai.

Cel mai bine este sa te consulti cu medicul tau pediatru, care va stabili daca diareea, starile de voma, oboseala, slabiciunea sau pielea uscata a celui mic pot fi considerate semne ale unei sensibilitati digestive. In aceste conditii, iti va recomanda o alta formula.

Text: Catalina Ioancea; Foto: Shutterstock

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie