În timp ce alăptarea este recomandată de medici, din ce în ce mai multe mame sunt nevoite să suplimenteze laptele matern cu formulă sau chiar să administreze de la început hrana din biberon. Uite câteva mituri legate de biberon și hrana de la cutie.
Nu e obigatoriu să sterilizezi – Este suficient să clătești bine biberonul cu apă caldă și îi poți da bebelușului formula fără probleme – cred unii părinți. Nu e chiar așa…
În primul an din viață, bebelușul este foarte vulnerabil în fața infecțiilor. Laptele matern îl protejează într-o oarecare măsură, furnizându-i anticorpi, dar sterilizarea biberoanelor și a altor ustensile și echipamente folosite pentru hrană (inclusiv suzete) se impune. Bacteriile și paraziții se înmulțesc foarte repede în mediul umed și în resturile de formulă sau lapte rămase pe biberon. Înainte de sterilizarea propriu-zisă, biberonul trebuie bine clătit, pentru a îndepărta aceste resturi.
Poți adapta formula
Există un motiv pentru care producătorii de formule au specificat instrucțiunile de preparare: Dacă folosești mai multă apă pentru a economisi formula, efectele pot fi destul de serioase: bebelușul nu va avea suficienți nutrienți, iar subnutrirea pe termen lung poate produce inclusiv crize – ne avertizează medicii. Dacă folosești mai puțină apă la prepararea formulei, pentru ca ea să fie mai consistentă, riști ca cel mic să se deshidrateze, să-i suprasoliciți rinichii și să câștige prea mult în greutate.
E bine să-i schimbi formula
Unele mame consideră că bebelușului nu-i mai place formula sau diagnostichează ei copilul ca alergic sau suferind de vreo intoleranță, fără să efectueze vreo analiză în acest sens, și se reped să-i înlocuiasă formula cu una specială. Medicii nu recomandă acest lucru. Dacă bebelușul nu mai mănâncă sau este mai agitat decât de obicei, nu întotdeauna formula este de vină, iar bombardarea sistemului digestiv încă imatur al bebelușului cu noi și noi formule nu este un lucru benefic. Schimbarea formulei nu trebuie făcută 'după ureche', pentru că am găsit o ofertă sau credem noi că este mai bine, ci se realizează doar la sugestia medicului pediatru, luând în considerare particularitățile legate de fiecare copil în parte, ritmul lui de creștere și nevoile nutriționale specifice vârstei.
foto Shutterstock