Alimentație: ce ulei e cel mai bun?

Nu toate uleiurile au acelasi continut de acizi grasi si vitamine. Savoare fina sau pronuntata, bogatie de Omega-3 sau vitamina E… Uleiurile au, fiecare, calitati proprii. Pentru a profita din plin de ele, hai sa le cunsti mai bine si sa alegi tu care ulei e cel mai bun pentru gusturile tale.

 

Pentru a beneficia de toate calitatile lor, ideal este sa le asociem. Varianta optima pentru asezonare: jumatate ulei de masline, jumatate ulei de rapita. Amestecurile gata facute, destinate, in acelasi timp, pentru prajit si asezonare, nu pot contine mai mult de 2 % Omega-3, din motive de stabilitate si conservare.

Este o cantitate insuficienta, daca vrem cu adevarat sa ne reechilibram alimentatia. Insa, unele dintre ele sunt imbogatite cu vitamina D, un nutrient necesar ocrotirii ca­pitalului nostru osos. Importanta ambalajului nu este foarte mare. Sticla este ideala, dar bidonul de metal sau sticla din plastic (de preferinta, opace) sunt, de asemenea, bune. Uleiurile se pastreaza la frigider sau intr-un dulap, la a­da­post de lumina. Si sa nu uitam de termenul de valabilitate, care trebuie neaparat respectat.

 

Rafinat sau nu…
Uleiurile vegetale virgine sau brute sunt extrase din fruct sau samanta, prin presare mecanica. Nefiind rafinate, toate proprietatile lor raman intacte. In acest caz, este obligatoriu sa alegem un ulei bio pentru a evita pesticidele, toxinele si alte impuritati pe care rafinarea le elimina.

Uleiul de rapiță

Plusuri: echilibrat, bogat in vitamina E si mai ales in Omega-3, poate fi consumat zilnic. Doua linguri de ulei pe zi sunt suficiente. Are proprietati de regenerare, antioxidante, reduce hipertensiunea, scade nivelul colesterolului si impiedica formarea cheagurilor de sange.
Minusuri: Gustul este aproape neutru. Desi stabilitatea sa la caldura este mica, uleiul de rapita este multifunctional: atat pentru asezonare, cat si pentru prajit.
Intrebuintari: la salate, mai ales de fetica (salata mielului), care contine acid folic si vitamina C, previne insomnia si alunga iritabilitatea si oboseala.

Uleiul de floarea-soarelui

Plusuri: Gustul sau neutru place tuturor si este foarte bogat in vitamina E (o lingura pe zi este suficienta).
Minusuri: dezechilibrat in acizi grasi esentiali, in ansamblu, el nu acopera nevoile noastre zilnice. Nu trebuie folosit la temperaturi ridicate.
Intrebuintari: la cruditati.

Uleiul de nuci

Plusuri: gustul sau pronuntat ii seduce pe gurmanzi. Contine in mod special Omega-3 si Omega-6 si merge foarte bine la asezonare. Poate ajuta persoanele cu probleme de tranzit intestinal, avand un rol laxativ usor.
Minusuri: se rancezeste la temperatura camerei. Este bine sa-l cumparam in cantitati mici si sa-l pastram in frigider. Este sarac in vitamina E.
Intrebuintari: la salatele de legume, de exemplu, andive sau sfecla rosie, dar si la un carpa­ccio de peste.

Uleiul de măsline

Plusuri: este gustos, seduce prin numeroa­sele sale arome. Este foarte uleiuribogat in acizi grasi mononesaturati (mai mult de 75%), capabil sa scada colesterolul rau si sa-l mareasca usor pe cel bun. Este bogat in polifenoli, antioxidanti ce protejeaza organismul impotriva imbatranirii celulare. Uleiul de masline poate fi utilizat in mod regulat, chiar si incalzit, dar nu exagerat, fara prajire. Alege mereu uleiul obtinut prin presare la rece, extravirgin.
Minusuri: este sarac in vitamina E, contine putini acizi grasi esentiali (8 %) si aproape deloc Omega-3.
Intrebuintari: la verdeturi, peste sau carne cruda, legume fierte, piure.

Uleiul din sâmburi de strugure

Plusuri: bogat in Omega-6, vitamina E, vitamina F si procianidine – un agent anti-imbatranire extrem de puternic. Previne ischemia cardiaca, hipertensiunea, tensiunea arteriala oscilanta. Este un stimulent imunitar, si anumite substante din samburii de struguri impiedica dezvoltarea chisturilor ovariene, fibroamelor uterine, adenoamelor si adenofibroamelor mamare. Mentine echilibrul hormonal.
Minusuri: Incalzit puternic, isi pierde din proprietati.
Intrebuintari: doua linguri pe zi, in salate.

Vezi ce alte uleiuri mai poți alege, în funcție de propretățile lor. Citește tot articolul aici.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dieta, nutritie, sport