Alimente minune in primul an

Abia invata care este gustul mancarii? Nu inseamna ca-i va placea automat orice, insa pri­mii pasi spre o alimentatie sanatoasa incep chiar de pe acum…


„Miam-miam si „cah-cah sunt pri­mele onomatopee care iti lauda sau dimpotriva, infirma, calitatile de bucatareasa. De multe ori, daca ajungi sa te confrunti cu vreun refuz, dai vina pe aliment („Ei, nu-i plac morcovii, ce sa fac?) si nu ne­aparat pe felul in care a fost gatit.

Adevarul este ca, inclusiv la adulti, refuzul de a manca o anumita mancare sau alta nu e legat de alimentul in sine, ci de fe­lul in care a fost preparat sau de o anu­me obisnuinta alimentara (desi auzim multi care refuza cu obstinatie sa ma­nan­ce varza, de pilda, pe motiv ca „li s-a aplecat odata, in copilarie, de la un anume fel de mancare pe baza de varza…).

 Sa-l obisnuiesti, deci, pe copilul tau cu anumite alimente sanatoase nu ar trebui sa fie o problema, atat timp cat, inca de pe cand incepi diversificarea, ai grija la ce ii dai.

Altfel, pe viitor, poti sa alergi cat vrei cu lingurita plina dupa el: deja si-a format – cu mai mult timp inainte decat ai crede – parerea despre morcovi.

Daca bebelusul intoarce capul atunci cand ii dai o lingurita cu mancare, nu inseamna neaparat ca nu ii place gustul acelui aliment. Mai degraba, gestul se va traduce prin „sunt satul.

Sau va in­semna ca cel mic nu si-a format inca reflexul de a lua imbucatura din lingurita, din simplul motiv ca l-ai hranit cu biberonul si s-a invatat asa. Refuzurile nu trebuie totusi sa te impiedice sa il hranesti sanatos.

Merele imunizeaza
La „concurenta cu bananele pentru primul loc ca fruct in alimentatia bebelusilor, merele sunt o alegere inspirata, din multe motive. Bogate in vitamine, mai ales in vitamina C, si con­tinand o cantitate semnificativa de cuercitina, ele ajuta la intarirea sistemului imunitar si la dezvoltarea celulelor cerebrale.

Merele nu sunt bune doar pentru sanatate, ci si pentru dezvoltartea intelectuala. Trebuie sa stii totusi ca fructele vor fi introduse in alimentatia sugarului abia dupa ce ai introdus macar o cereala si, la rand, macar o leguma.

Evident, marul nu se serveste in bucati intregi bebelusului: varianta mai potrivita este ras, amestecat cu biscuiti, pentru a reduce aciditatea. Este bine sa-l razi chiar inainte de a-l servi pentru ca, daca il lasi ceva mai mult, suprafata expusa aerului se oxideaza, iar marul isi pierde din calitatile nutritive. Merele se mai pot servi sub forma de piure sau compot.

Care sunt alimentele cele mai potrivite in prima perioada de viata? Cele cu vitaminele si mineralele cele mai multe.

Bananele diminueaza stresul
Bogate in potasiu, bananele contin o multime de alte elemente nutritive, printre care vitaminele A, B, B6 si vitamina C, acid folic, calciu, magne­ziu, fier si zinc.

Vitaminele B, dar si continutul de trytophan (un tip de proteina pe care organismul il transforma in serotonina) sunt binevenite pen­­tru calmarea si diminuarea stresului – un lucru care va redu­ce cu siguranta plan­setele din timpul zilei si il poate ajuta pe cel mic sa aiba si un somn mai bun. Potasiul contibuie si el la acest lucru, facilitand oxigenarea celulelor.

Datorita continutului de fier, ba­nanele pot preveni anemia, iar faptul ca sunt bogate in fibre ajuta la o digestie mai buna si le face usor tolerate de organismul bebe­lu­sului.

Dat fiind faptul ca au o consistenta cremoasa, se pot tran­s­forma usor in piure sau se pot face piure impreuna cu alte legu­me si fructe, in momentul in care deja ai dezvoltat aria de alimente solide, pentru ca bananele neutrali­zeaza aciditatea acestora.

Protectoare cu mucoasa stomacului, ele sunt de altminteri recomandate si adul­tilor care sufera de ulcer.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie