Alimente minune (IX)

Momentul ideal pentru a incepe sa iti hranesti bebelusul cu hrana solida este cat mai aproape de 6 luni, mai ales daca alaptezi. Hrana solida nu ar trebui sa inlocuiasca laptele matern, ci doar sa reprezinte un supliment.


In primele luni de viata, organismul bebelusului este adaptat sa digere lapte matern sau o formula ase­­manatoare. Si, din punct de vedere caloric, nici o hrana solida nu are calitatile nutritive ale laptelui matern sau ale formulei pe care o folosesti pentru cel mic.

Bebelusul tau nu este pregatit fizic sa consume hrana solida decat dupa varsta de 4 luni. Exista numeroase motive pentru care sa astepti cel putin 4 luni inainte  sa-i dai copilului hrana solida. 

Inainte de varsta de 4 luni, sistemul digestiv al bebelu­sului tau este mult prea imatur pentru a consuma hrana solida. Chiar daca poate suge foarte bine, bebelusul nu are suficienta saliva incat sa ajute la digerarea hranei. Inainte de varsta de 3-4 luni, sistemului sau ii lipsesc anumite enzime digestive, cum ar fi enzima denumita amilaza, necesara pentru digestia cerealelor (a amidonului sau a carbohidratilor complecsi).  

Bebelusul tau nu este suficient de dezvoltat incat sa consume hrana solida. Inainte de cel putin 4 luni, muschii gatului sau nu sunt suficient de dezvoltati incat sa poata inghiti hrana solida. De asemenea, tot la aproximativ 4 luni, bebelusul deprinde abilitatea de a-si folosi limba pentru a transfera hrana din partea din fata in partea din spate a cavitatii bucale.

De fapt, atunci cand ii atingeti limba, bebelusul reactioneaza, impingand-o in fata si in spate. Acest raspuns, denumit reflexul de expulzare sau reflexul de impingere a limbii, este un mecanism innascut, menit sa protejeze bebelusul, impiedicandu-l sa nu se inece cu substantele straine pe care nu le poate inghi­­­­ti in mod corect. Acest reflex va disparea abia in jurul varstei de 16-18 saptamani.

Citeste continuarea in revista BABY, editia octombrie.
 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Revista