Alimente minune (VII)


Consistenta alimentelor

La fel ca pentru prima masa solida a bebelusului, mancarea trebuie pasata pana capata cea mai fina consistenta. Paseaza alimentele intr-un blender, pana cand dispar co­co­­­­loasele. Amesteca man­­­carea pasata fin cu suficient lichid (lapte matern, formula sau apa), pana capata o consistenta foarte subtire, care va curge din lingura. Mancarea ar trebui sa fie doar putin mai groasa decat laptele matern/formula.

Doua mese pe zi. Cand crezi ca bebelusul este suficient de infometat incat sa consume doua mese pe zi, ofera-i cea de-a doua masa dupa-amiaza tarziu/la inceputul serii. Fiecare masa trebuie sa cuprinda o portie cu un singur aliment. In primele cateva zile, masa de seara trebuie sa fie aceeasi cu cea de dimineata. Mai tarziu, ii poti da un aliment la cina si altul la micul dejun. Un aliment nou introdus seara poate provoca o reactie alergica in mijlocul noptii, de aceea, introdu alimentele noi la inceputul zilei.

Meniu zilnic

Exemplu de meniu zilnic pentru incepatori, doua mese pe zi:

  • la trezire – alaptat/biberon l
  • dimineata – partial alaptat/biberon, plus un aliment nou
  • pranz – alaptat/biberon
  • dupa-amiaza – partial alaptat/biberon si o portie de hrana solida (acelasi aliment servit de dimineata sau un aliment introdus anterior)
  • seara – alaptat/biberon
  • inainte de culcare – alaptat/biberon sau o sticluta cu apa fiarta si racita
  • plus apa inainte si dupa masa.

La mai multe zile dupa ce bebe a inceput sa consume doua alimente diferite pe zi, ii poti da sa ma­­nance doua alimente diferite la aceeasi masa, cum ar fi cereale cu banane. Retine ca nu trebuie sa introduci doua alimente noi in acelasi timp, deoarece, daca bebe are o reactie alergica, nu vei sti care aliment a provocat-o.

Dupa o luna in care bebelusul a consumat hrana solida, poti sa ii dai mai intai hrana solida, apoi sa inchei masa cu alaptatul la san/biberon. Prima data cand incerci acest lucru, vezi cum reactioneaza. Daca accep­­ta la inceput hrana solida, inainte de lapte, e in regula; daca nu, da-i mai intai san/biberon si incearca din nou, dupa o saptamana.

Cantitatea variaza foarte mult, in functie de zi si de bebelus. Definitia tehnica a unei por­­­­tii pentru bebelusi este „oricat de mult e dispus sa manance bebelusul. Nu exista nici o cantitate standard a unei portii pentru bebelus. Ca idee generala, portia medie ipotetica a unui bebelus care abia a inceput sa consume hrana solida este intre 1-4 linguri.

Cantitatea de lichide

  • Necesarul de apa variaza in functie de bebelus. Poti incepe prin a-i da cate o lingura de apa dupa masa si inainte de restul de portie de san sau de biberon.
  • Creste treptat cantitatea de apa pana ce bea maximum 120-180 ml de apa pe zi.
  • Mentine aceasta cantitate maxima pana cand bebelusul implineste un an, pentru a te asigura ca, desi acesta bea si alte lichide, cantitatea de lapte consumat ramane aceeasi.

Sursa: cartea Alimentatia copilului, Editura Litera 2010, www.litera.ro.
Foto: SHUTTERSTOCK, HEPTA

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie