Alocatii in valoare de 450 de lei pentru copii – proiect de lege

Copiii ar putea primi de la 1 ianuarie 2017, o alocatie marita de 450 de lei pe luna. Propunerea legislativa a fost inregistrata ieri la Senat.

Agrigoroaei Ionel – senator Independent, Isăilă Marius Ovidiu – senator Independent si Diaconu Mihai-Bogdan – deputat Independent au depus la Senat o propunere legislativa pentru modificarea alocatiei pentru copii.

Acestia solicita ca alocatia de stat pentru copii, in cuantumul stabilit de 450 de lei, sa fie cheltuita defalcat astfel:
– 30% pentru achizitia de imbracaminte si incaltaminte
– 30% pentru alimente
– 25% pentru rechizitie si alte materilale necesare educatiei
– 15% pentru tabere sau excursii in perioadele de vacanta

Senatorii au motivat aceasta solicitare de crestere a alocatiei prin faptul ca abandonul scolar a ajuns la o cota alarmanta de 18% si prezinta tendinte de crestere, iar interesul pentru scoala scade simtitor din cauza lipsurilor materiale.

Conform datelor prezentate de cei 3 intitatori ai proiectului de lege, procentul copiilor cu risc de saracie a ajuns in anul 2015 la 48% in timp de media din Uniunea Europeana este de 27%.

In plus, natalitatea in Romania a fost cea mai scazuta din ultimii 60 de ani.

„Copilul roman trebuie sa simta ca statul roman este precupat de viitorul lui, de educatia, sanatatea si bunastarea lui. Scopul primirii alocatiei, printre altele, este de a invata copilul sa gestioneze in mod eficient resursele, fiind ajutat si de parinti. In cadrul acestui proces, familiile ar putea beneficia de programe educationale primite la scoala sau in biserica” au sustinul initiatorii legii in expunerea motivelor pentru aceasta crestere a alocatiei.

Resursele financiare pentru acest proiect pot proveni din incasarea unei taxe de responsabilizare in cuantum de 0.91% din cifra de afaceri a tuturor companiilor cu capital strain care importa marfuri ce pot fi produse in Romania, de la toate marketurile si hipermarketurile cu capital strain precum si de la toate companiile care au preluat exploatarea si distribuirea resurselor naturale ale Romaniei”.

Sursa: www.senat.ro
Foto: Shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie