Ameteli in timpul sarcinii – Cauze si remedii

Ametelile in timpul sarcinii sunt un simptom frecvent intalnit, ce are de cele mai multe ori cauze benigne. Iata cateva trucuri si remedii pentru a evita sa mai ai ameteli in sarcina.

Ameteli in sarcina – Cauze posibile

Nu de putine ori, e probabil ca in timpul sarcinii sa te simti ametita sau sa ti se intunece privirea pentru o scurta perioada de timp. Acest lucru se intampla deoarece sistemul circulator, cel care transporta sangele in organism, este in plina schimbare: iti creste pulsul, inima pompeaza mai mult sange, iar cantitatea de sange din corp creste cu 30-50%.

Vasele de sange se dilata, ceea ce face ca tensiunea sa scada treptat, pana la cel mai mic nivel, care se inregistreaza la jumatatea sarcinii.
Din acel moment, tensiunea incepe sa revina la normal, ajungand ca la finalul sarcinii tensiunea sa tinda catre normalitate.

O alta posibila cauza a ametelilor resimtite in timpul sarcinii este faptul ca uterul creste odata cu copilul, iar din al doilea trimestru incepand, pune presiune pe vene si uneori poate intrerupe circulatia.

Sistemul cardiovascular si sistemul nervos se adapteaza la toate aceste schimbari, insa uneori nu tin pasul cu tine. Astfel, cand te ridici prea repede, dureaza putin mai mult ca sangele sa ajunga inapoi la creier, lucru pe care il resimti ca pe o ameteala.

Anemia in sarcina este si ea unul din motivele pentru care ai putea avea ameteli in timpul sarcinii, alaturi de cauzele obisnuite, ce te pot afecta si in afara sarcinii: glicemie scazuta, efort fizic exagerat, etc.

Ce trebuie sa faci daca te ia ameteala in timpul sarcinii

Asaza-te imediat ce te iau ametelile, iar daca poti culca-te intr-o parte, deoarece astfel sangele circula mai usor la creier, ceea ce previne ametelile sau chiar lesinul.

Daca esti undeva unde nu poti sa te intinzi, asaza-te, sa nu cazi. Pune-ti capul intre genunchi (daca inca nu e burta suficient de mare incat sa te impiedice sa faci asta).

Daca esti in timpul unei actiuni ce te-ar putea pune in pericol pe tine sau pe ceilalti, opreste-te din ceea ce faci (ex: daca esti in masina si conduci, trage pe dreapta).

Cum poti evita ametelile in sarcina

Cateva remedii si trucuri te pot ajuta sa previi ametelile aparute in timpul sarcinii:

Nu te mai ridica repede

Cand stai jos, sangele circula mai greu din picioare inapoi catre creier, tensiunea scade brusc si poti chiar lesina.

Pentru a preveni ametelile si chiar lesinul, nu sari din scaun, canapea sau pat. Ridica-te incet si da-i sangelui timp sa ajunga inapoi in partea superioara a corpului.

Acelasi lucru se poate intampla si daca stai prea mult timp in picioare, fara sa te misti. In acest caz, daca nu te poti plimba, scutura mainile si picioarele, pentru a stimula o mai buna circulatie.

Nu sta culcata pe spate

In cel de-al doilea si cel de-al treilea trimestru, uterul poate comprima vena cava interioara, cea care intoarce sangele din partea de jos a corpului catre inima.

Pentru ca nici sa dormi pe burta nu este o solutie, mai ales din al doilea trimestru incepand, dormi pe laterala, cu o perna de maternitate intre picioare, care sa te ajute sa stai pe o parte comod.

Mananca si consuma lichide regulat

Ametelile in sarcina pot aparea si din motive obisnuite, ce ar putea provoca ameteli si in afara sarcinii.
Acum insa este cu atat mai important sa mananci mese regulate, sa nu sari peste un mic dejun cat mai satios si hranitor si sa bei mereu apa.

Sursa: babycenter.com

Imagine: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate