Anemia în sarcină – de ce e periculoasă

În timpul sarcinii, volumul de sânge crește cu până la 50% și ai nevoie de mai fier pentru a produce hemoglobina în exces. Tot fierul este cel care transportă oxigenul din sânge către creierul bebelușului, în dezvoltare în burtica ta.

Rezervele de fier, greu de constituit oricum, se epuizează foarte repede în timpul sarcinii. Și de fapt, cele mai multe dintre viitoarele mămici încep sarcina având deja o deficiență de fier. Dacă aceasta se accentuează de-a lungul sarcinii, simptomele apar imediat– te vei simți obosită, vei respira cu dificultate și vei avea o stare generală proastă.

Riscul de anemie este mai mare dacă perioada grețurilor de dimineață este însoțită și de episoade de vomă sau dacă ai avut două sarcini una după alta, precum și atunci când ai o sarcină multiplă. Când rezerva de fier scade sub cotele limită, anemia poate afecta nu numai sănătatea ta, ci și pe a bebelușului, care se poate naște înainte de termen, cu greutate mică la naștere sau mort. Bebelușii născuți de mame anemice sunt mai predispuși la sindromul de moarte subită și devin la rândul lor anemici.

Necesarul de fier al femeii însărcinate este 18-27 mg pe zi, greu de acoperit doar din alimentație. În general, medicii recomandă adminstrarea de suplimenete cu fier, dar dacă iei deja vitamine prenatale, ai grjă să nu depășești doza de 30 mg pe zi.

Cum știi dacă ești anemică

La începutul sarcinii se verifică hematocritul (valoarea celulelor roșii în plasmă) și hemoglobina, indicatori care pot determina dacă ești sau nu anemică. Chiar și așa, testele de sânge vor fi repetate în trimestrul II și III de sarcină, pentru că volumul de sânge crește atunci încă și mai mult, și riscul de anemie crește și el proporțional.

Este important să știi că fierul se absoarbe cel mai bine atunci când este luat pe stomacul gol, împreună cu vitamina C (poți lua pastila de fier cu un suc de portocale) și că NU trebuie să bei lapte cu cel puțin o oră înainte și după ce ai luat fier, întrucât împiedică absorbția acestuia.

Dacă nu consumi carne roșie, bogată în fier, mai poți lua fier din:

  • Vegetale cu frunze verzi (broccoli, spanac, varză kale)
  • Nuci, alune caju
  • Mazăre, linte
  • Fructe uscate – caise, prune, stafide (acestea din urmă foarte bune și pentru a preveni constipația, care te cam supără în timpul sarcinii și te predispune la hemoroizi).

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate