11 angajati de la Protectia Copilului, arestati dupa ce au batut in repetate randuri copiii cu dizabilitati

UPDATE 1 NOIEMBRIE 2018: 

11 angajati ai unui centru de plasament din Ploiesti au fost retinuti pentru cercetari, dupa ce 2 femei au fost acuzate ca ar fi batut copiii din centrul de plasament.

Despre acest caz s-a aflat inca din vara, insa autoritatile nu au luat masuri pana ieri.

Citeste pe Libertatea.ro care a fost declaratia Directorului DGASPC Prahova, dupa ce s-a aflat despre copiii cu dizabilitati abuzati in mod repetat de catre personalul care trebuia sa ii ingrijeasca si care au fost masurile luate de autoritati.


Doua femei, angajate ale centrului social Sf. Andrei, din Ploiesti, sunt anchetate dupa ce o presupusa conversatie intre cele doua, in care una o sfatuieste pe cealalta cum sa bata copiii si cum sa fure mancare, ar fi fost facuta publica, potrivit Adevarul.

Discutia ar fi fost purtata printr-o aplicatie de chat, iar ulterior ar fi fost adusa in atentia publicului de fostul sot al uneia dintre femei. Conversatia printata si scanata a fost publicata de republikanews, publicatie locala din Prahova.
Fostul sot al uneia dintre angajate a descoperit conversatia intamplator, cand incerca sa stearga datele de pe telefonul fostei neveste, pentru a-l da fiului sau.
Barbatul ar fi incercat sa apeleze intai la autoritati, insa sesizarea facuta la DGASPC, institutia careia i se subordoneaza centrul de plasament, nu a avut niciun rezultat.

In cadrul conversatiilor purtate, una dintre femei, cu mai multa experienta ca educatoare la centrul de plasament, o sfatuia pe cealalta, mai noua la locul de munca, cum sa ii bata pe copii pentru a se impune, cum sa ascunda faptele de superiori si cum sa fure mancare din centrul de plasament.

„Cat l-am batut eu pe ala…daca ar sti sa spuna…”

Cele doua femei, care se ocupa, potrivit surselor, de copii cu dizabilitati psihice severe, schimba sfaturi si isi povestesc modul in care struneste fiecare copiii, cu varste intre 2 si 18 ani.

„…- Aia sunt mici. Tu de asta te vaiti?…
… – Ii dai un sut in *** de te tine minte cat o trai…”

„Nu oricine ramane acolo…decat pile”

Mai mult, din discutie reiese si modul in care se fac angajari in institutie, subordonata DGASPC:
„Nu oricine ramane acolo…decat pile”

Totodata, femeile discuta si procedura propriu-zisa de angajare, in urma unei testari, sugerand ca aceasta ar avea rol pur birocratic: 

-Azi s.a dat concurs pt ingrijitor. Am vb cu fina pt o cunostinta de.a ei.
A ajutat.o la fel ca si pe tine. Nu a scris nici macar de 3,50.
Abia i.au scos 3.30 parca.
S-a suparat asta ca i.am adus inculte…”

„Rau nu este, dar trebuie sa mai lucrez la imblanzitul bestiilor”

Femeia angajata mai recent se plange colegei sale de conditiile de munca, referindu-se la copiii de care are grija cu apelativul „bestii”.

In replica, cealalta angajata ii explica cum trebuie procedat pentru a „imblanzi bestiile”:

„Da-le sa zaca, sa te stie de frica. Acu la inceput.

Da-le la baie pe furis.
Acum la inceput.

Sti (sic) cat il bat eu pe nemernicul asta?”

Din dialog rezulta ca, initial, femeii nou-venite i-a fost teama sa abuzeze copiii. Ulterior insa, teama a disparut:

„Mi-a fost asa ca zic sunt la inceput si sa nu spuna careva ca i bat.
Dar acum le dau si eu…”

Femeile fura si din mancarea copiilor, rezulta din discutii

Angajata noua are retineri in privinta alimentelor pe care le poate consuma sau scoate din unitate, insa colega mai veche o asigura ca nu va avea nicio problema, putand sa si iasa cu mancare pe poarta.

„-Tie iti da din supliment?
-Da. Am luat si eu 3 Kinder bueno si Ionela 3″

„Iti dai seama ca cu asta nu poti sa iei nimic, prosoape, lenjerie, sau ce mai luai tu?”

Cel putin una dintre cele doua femei ce poarta acest dialog pare sa fie ea insasi mama, tinand cont de context: discutie legata de afterschool si de acomodare a unui copil.

Raspunsul autoritatilor, in privinta celor doua angajate din centrul de plasament

In privinta celor doua angajate DGASPC Prahova a dispus instituirea unei comisii de cercetare disciplinara, urmand sa se constate daca faptele celor doua angajate se confirma.

Directorul DGASPC Prahova, Viorel Calin, a refuzat sa comenteze situatia, sustinand insa ca nu tolereaza un comportament abuziv fata de copii in centrul pe care il conduce:

„In ceea ce priveşte instituţia pe care o conduc, DGASPC, nu tolerăm un astfel de comportament, care înseamnă cea mai mică formă de abuz asupra copiilor.”

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”362″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_slideshow” gallery_width=”320″ gallery_height=”240″ cycle_effect=”fade” cycle_interval=”10″ show_thumbnail_link=”0″ thumbnail_link_text=”[Show picture list]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Buton