Animalul de companie – prietenul cel mai bun al copilului tau

Unui copil trebuie sa i se explice inainte de cumpararea unui caine sau a unei pisici ca animalul nu e jucarie.

Avantaje

Cercetatorii spun ca acei copii care cresc in casa cu un caine sau o pisica invata sa fie respon­sabili de la o varsta frageda, isi dezvolta empatia, invata sa res­pecte un program zilnic, dezvolta abilitati sociale mai devreme decat alti copii. De asemenea, copiii care au un animal de com­panie dezvolta un sistem imunitar mai rezistent, conform unor cercetari.

Studiile demonstreaza ca acei copii care au acasa un caine sau o pisica isi dezvolta abilitatile de a intelege comunicarea non-verbala mult mai devreme decat ceilalti copii. Prin insasi calitatea lor de proprietari de animale, acesti copii sunt implicati intr-o multi-me de activitati care presupun so­­­­cializare, dar si efort fizic, lucru ce are urmari benefice si din punct de vedere al sanatatii.

Copiii care au pisici, se arata in­­tr-un studiu, sunt protejati in fa­­­ta bolilor de inima prin normalizarea tensiunii arteriale si reducerea nivelului de anxietate.

Exista studii care fac legatura in­­­tre detinerea unei pisici si nivelul coeficientului de inteligenta, proprietarii de pisici avand, conform cercetarilor, un IQ mai ridicat. Psihologii spun ca animalele le dezvolta copiilor simtul responsabilitatii si ca ii ajuta pe cei in ale caror familii au loc evenimente dramatice – divort, moartea unui parinte – sa faca fata acestor situatii de viata. In unele clinici, terapeutii folosesc in terapia celor mici inclusiv pisici sau caini, iar in cazurile unor boli grave, calitatea vietii emotionale a copiilor este influentata in bine de pre­zen­­­ta unui animal.

Inainte de cumpararea unui animal, luati serios in considerare urmatoarele aspecte: unde va locui animalul respectiv, care este programul vostru zilnic si cum va fi el afectat de venirea acestui nou membru in familie, cine va avea grija efectiv de animal (multi copii fac presiuni asupra parintilor sa primeasca un animal, dar ingrijirea cade, de fapt, in sarcina adul­­­­tilor, care nu sunt fericiti de o noua responsabilitate aparuta in programul lor si asa incarcat), cat va costa detinerea unui animal (vacci­narile, mancarea lui),  ce veti face cu pisica sau cainele vostru atunci cand plecati in concediu. Este bine sa raspundeti la toate aceste in­­trebari cu sinceritate si seriozitate, caci, dupa venirea in familie a unui animal, renuntarea la el este resimtita de catre copil foarte dureros, pe termen lung. 

Ce fel de caine alegi?

Atunci cand alegi un caine pentru copilul tau, indreapta-ti atentia catre rasele care nu au potential agresiv, ne sfatuieste Catalin Cornea, specialist in dresaj si comporta-ment canin. Ciobanescul de Berna, cainii Samoyed, Terra Nova sunt potriviti pentru cei mici, in timp ce rasele Ciobanesc German, Doberman sau Rottweiller sunt contraindicate, temperamentul „vulcanic putand iesi oricand la iveala. Daca primul in viata familiei este cainele, e important ca parintii sa pastreze un echilibru intre atentia oferita animalului si cea indreptata catre copil. Iar copilul trebuie invatat ca animalul nu e jucarie.

Text: Arhiva Edipresse; Foto: Arhiva Edipresse.
 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Comportament