Anomalii ale danturii la copii

Un zambet frumos inseamna, in primul rand, dinti albi, drepti si corect aliniati. Cand natura nu este prea darnica, exista metode prin care se poate „construi' o dantura perfecta, ca in reclame.

Dintii si, in general, partea inferioara a fetei, contribuie in proportie de cel putin 50% la desavarsirea imaginii unei persoane. Preocuparile oamenilor pentru un aspect placut al fetei dateaza din cele mai vechi timpuri, grija de a avea dinti frumos aliniati situandu-se la loc de frunte.

In secolul nostru, in cadrul stomatologiei a aparut o specialitate aparte – ortodontia („dinte drept, lb. greaca) – care se ocupa cu rezolvarea anomaliilor de pozitie a dintilor.

In cazul acestor anomalii, formarea si dezvoltarea defectuoase ale oaselor maxilare nu permit amplasarea corecta a dintilor (de ex., situatii in care dintii sunt incalecati sau prezinta spatii mari intre ei ori cazuri in care dintii anteriori – superiori si inferiori – nu se ating atunci cand persoana respectiva inchide gura).

Se poate spune deci ca ortodontia ne ajuta sa fim mai sanatosi si sa avem o fizionomie placuta, care este importanta pentru o buna integrare in societate.

Cand apar probleme, duceti imediat copilul la stomatolog.

Care sunt cauzele?
– respiratie pe gura (cauzata de polipi nazali, amigdale marite, deviatii de sept), prezenta la copii in perioada de crestere
– deprinderi incorecte – su-gerea degetului mare, a buzei sau a unor obiecte (ex. creioane); muscarea coltului pernei in timpul somnului, dormitul cu capul pe spate sau in piept, mentinerea suzetei pana la varste mai mari (mai mult de doi ani)

– distrugere prematura a dintilor de lapte din cauza cariilor (atentie la consumul exagerat de dulciuri!)
– ereditate (de la un parinte, copilul mosteneste maxilare mici, iar de la celalalt, dinti mari)
– alimentatie saraca in calciu (scaderea consumului de lapte)
– igiena necorespunzatoare a dintilor (periaj incorect, ca metoda si durata)

Ce se poate intampla?
Chiar daca dintii strambi sau inghesuiti nu sunt un pericol vital, in timp, ei pot provoca aparitia unor anomalii precum:
– ingustarea maxilarului superior, cu inghesuirea dintilor superiori si retragerea mandibulei (maxilarul inferior)
– la adulti, din cauza dintilor inghesuiti, apar fenomene de slabire a parodontiului (suportul format din os si ligamente, in care stau fixati dintii), care fac ca dintii sa se miste si sa cada.

Cum se trateaza?
– Daca, dupa caderea dintilor de lapte, parintii observa ca dintii permanenti nu incap in spatiile respective sau ca exista spatii prea mari intre acestia, trebuie sa-si duca copilul la stomatolog, care il va indruma apoi catre un cabinet de ortodontie.

– Varsta optima de incepere a tratamentului ortodontic este sase-sapte ani, cand erup primii dinti permanenti. Practic, nu exista o limita de varsta, dar, pe masura ce anii trec, tratamentul devine mai complicat. Durata lui variaza, in functie de complexitatea anomaliei, de la unu la cinci ani, iar reusita este totala doar daca se respecta strict indicatiile medicului ortodont. In tot acest timp, parintii trebuie sa supravegheze copiii, pentru ca acestia sa poarte aparatele ortodontice conform indicatiilor medicului.

– Pe toata durata tratamentului, se impune o igiena riguroasa a cavitatii bucale si controale periodice la medicul ortodont.
– In clinicile de stat din cadrul facultatilor de Stomatologie, tratamentul este gratuit. In clinicile particulare, costurile variaza in functie de aparatul ortodontic recomandat de medic.

Foto: Arhiva Edipresse.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
ziareonline.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate