Anorexia la copii

„Inca o inghititura, si-ti cumpara mama o masinuta!' Cei mici pot fi extrem de mofturosi la mancare. De aici pana la anorexie este cale lunga. Sa vedem, totusi, cand un copil poate suferi de aceasta afectiune.

Probabil ca nu o data l-ai sunat pe medicul pediatru al copilului tau plangandu-te ca puiul nu vrea sa manance, ca face nazuri, ca nu ia suficient in greutate. Si de fiecare data medicul te-a linistit, spunandu-ti ca nu e cazul sa te ingrijorezi pentru ca… „e normal la varsta lui'.

Din pacate, cu cat iti vei forta copilul sa manance, cu atat te vei lovi mai tare de refuzul lui. Si acum imi amintesc cu repulsie de expresiile mamei: „Nu-ti lasa norocul in farfurie' sau „Mananca bucatica rusinii'. Nu ma faceau decat sa urasc si mai mult mancarea…

Daca te surprinzi ca-ti fortezi prichindelul sa manance, inseamna ca nu tii cont de dorintele lui, de suferinta si nevoile lui. Uneori, ceea ce tu consideri ca este suficient, pentru el poate fi mai mult decat poate „duce'. Este normal ca nevoile celor mici sa fie diferite de cele ale adultilor.

Miturile alimentare
Stiai ca cel putin jumatate dintre mame au impresia ca puiul lor nu mananca destul? Totusi, ele recunosc ca micutul este sanatos si se comporta normal. Gusturile culinare ale prichindeilor difera foarte mult de ale noastre.

Pe ei nu-i deranjeaza catusi de putin monotonia meniului lor. Chiar nu simt nevoia sa consume mancaruri variate. Daca vei gusta din borcanelele si conservele pentru copii, vei constata ca nu sunt tocmai delicioase. Si, cu toate acestea, bietii copii le mananca…

Regimul alimentar echilibrat al celor mici este un mare mit. In realitate, e foarte greu de pus in practica, mai ales la copii intre unu si cinci ani. Baietelul tau nu bea suficient lapte? Nu-l obliga! Cu siguranta va manca produse lactate care vor inlocui la fel de bine laptele.

Nu-i plac legumele, care sunt atat de importante pentru sanatate? Nu-i nici o tragedie, ele vor fi inlocuite de cereale si fructe, care sunt surse importante de fibre alimentare.

Cauzele aparitiei anorexiei
Anorexia la copilul mic poate aparea din diferite cauze. Una ar fi reprezentata de infectii si maladii generale: toate infectiile virale benigne (gripa, rujeola, pojarul, rubeola, rinofaringitele, otitele), toate infectiile bacteriene (urinare, digestive, pulmonare); de asemenea, toate maladiile generale grave: hemopatiile (boli ale sangelui), maladiile de sistem (boli caracterizate printr-o agresare a organismului de catre propriul sau sistem imunitar).

O alta cauza a anorexiei poate fi intoleranta la diferite substante nutritive: gluten, proteine din lapte de vaca, zaharoza. Greselile de alimentatie pot declansa, la randul lor, aceasta tulburare grava.

De exemplu, prelungirea excesiva a unui regim exclusiv lactat sau lacto-fainos. Cauzele psihologice sunt cele mai frecvente. Un lucru este sigur: la originea pierderii poftei de mancare a micutului se afla o greseala – copilul a fost fortat sa manance.

Anorexia sugarului
Dupa varsta de patru – sase luni incep dificultatile; sugarul bea o cantitate din ce in ce mai mica de lapte. Mama se ingrijoreaza. Apoi copilul refuza tetina, intoarce capul cand simte biberonul sau lingurita. Daca mama insista, scuipa tot ce a reusit cu chiu cu vai sa-i bage in gurita. Apar greturi, vomismente si anorexia se instaleaza progresiv.

Vorba dulce… mult aduce
Atunci cand incerci sa invingi prin forta rezistenta unui copil, oricat de mic ar fi el, vei declansa din partea lui o reactie de opozitie care va deveni, odata cu repetarea constrangerilor, o obisnuinta. Copilul va refuza mancarea chiar si inainte sa o guste.

Toate manevrele autoritare vor fi sortite esecului. Iar tu, ca parinte, stii deja asta, altfel n-ai fi ajuns la medic… Este foarte greu pentru o mama sa vada cum micutul ei refuza mancarea pe care ea i-a pregatit-o cu atata drag. Atunci cand altcineva ii da copilului sa manance, totul este in regula.

Si iata cum starile depresive sau agresive ale mamei se accentueaza si nefericita nu mai stie ce sa mai faca… Asadar, mami, cu rabdare, calm si vorba buna iti vei da copilul pe brazda.

Consecintele
Cazurile de subalimentatie grava, de carente de vitamine ca urmare a unor probleme alimentare, sunt extrem de rare. Copilul creste; e adevarat ca va fi ceva mai plapand, dar perfect sanatos, de altfel.

Mare atentie, insa: considerat in mod gresit un copil fragil, el va avea grija sa traga foloase de pe urma „tratamentului special'. Spiritul de impotrivire se va regasi mai tarziu la scoala… Anorexia sugarului simbolizeaza conflictul cu mama. Formele severe de anorexie precoce sunt foarte rare in psihiatria infantila.

Cum prevenim
Incepe diversificarea mai repede (pana la varsta de sase luni) pentru ca cel mic sa se obisnuiasca cu gustul alimentelor. Nu insista sa aiba meniuri diferite in fiecare zi. Multi copii sunt fericiti daca au un meniu identic zilnic.

Evita orice constrangere de program. Nu-l supune deja normelor sociale, va avea tot timpul s-o faca. Daca el vrea sa manance de doua ori pe zi, lasa-l s-o faca! Si, nu in ultimul rand, nu-ti forta copilul sa manance. Copiilor mofturosi nu le umple farfuria.

Text: Delia Ioana Robescu; Foto: Dreamstime.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton