Anotimpul ceaiului

Pentru ca e anotimpul in care oamenii apeleaza mult mai des la ceaiuri, m-am gandit ca ajuta sa iti povestesc cate ceva despre subiect.

Ceaiul are actiune tonica asupra organismului, intensifica functiile vitale si potoleste setea.

Nu doar in caz de boala
De mii de ani, oamenii folosesc o multime de plante pentru a-i ajuta la rani, la dureri sau pentru a vindeca boli.

Desigur, ceaiurile nu se beau doar in caz de boala – e ca si cum ti-ar spune cineva ca morcovii se mananca doar atunci cand vrei sa vezi mai bine.

Exista ceaiuri medicinale care trateaza, dar au si gust bun. Exista ceaiuri de fructe, care au gust bun, dar mai fac si cate una-alta in plus pentru organismul tau.

Si exista si ceaiurile-ceai, pe care nu trebuie sa le uitam. Vorbim aici despre universul plantei de ceai, care – pana la a ajunge in cupele japonezilor sau ale englezilor (care au ridicat bautul ceaiului la rang de arta si traditie) – este doar o ramurica si cateva frunze ale plantei cu numele Camellia sinensis.

Planta de ceai, Camellia sinensis, cu toate varietatile sale, creste in circa 50 de tari, din Rusia in Argentina si din Brazilia in Mozambic. India, Sri Lanka, Kenia si China sunt insa tarile cele mai faimoase pentru productia de ceai.

Produsul poate fi verde, negru sau alb, fermentat sau nu, afumat sau nu, cunoscand o gama deosebit de larga de varietati.

Acum, ca te-ai pus la curent cu istoria ceaiului, nu-ti ramane decat sa citesti la ce ajuta aceasta bautura miraculoasa si cum se prepara.

De la rasarit
Asiaticii au fost primii care au creat o adevarata ceremonie a bautului ceaiului, care cerea ani de practica, sub o indrumare atenta, pentru a fi indeplinita in mod corespunzator.

Cha-no-yu, ceremonia japoneza a ceaiului, pune accentul pe politete, gratie, maniere elegante. In timpul acestei ceremonii, toti participantii sunt egali, iar cea mai mare cinste revine celui care primeste, din mainile persoanei desemnate sa conduca ceremonia, prima ceasca de ceai.

Japonezii au creat stiluri felurite de cesti de ceai si obiecte care sunt folosite in timpul acestui ritual.

Plante si remedii:
Cimbrisor de camp (Thymus serpyllum)
Are actiune:

  • diuretica,
  • coleretica
  • antiseptica intestinala
  • calmanta asupra tusei.

Se recomanda in cazuri de:

  • tuse spastica, convulsiva si astmatica.
    In amestec cu alte plante, intra in compozitia ceaiurilor antiastmatice, antidiareice si a ceaiului pentru gargara.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton