Anxietatea de separare la copii – Ce este si cum o gestionezi

Anxietatea de separare la copii este o etapa fireasca a dezvoltarii emotionale, ce incepe atunci cand cei mici incep sa priceapa ca lumea inconjuratoare exista si cand ei nu sunt prezenti.
Mai devreme sau mai tarziu, anxietatea de separare apare in viata oricarui bebelus, insa conteaza mult si momentul in care copilul devine mai independent. In tarile in care mamele nu stau foarte mult acasa cu copiii, fiind nevoite sa revina la munca mai devreme, anxietatea de separare e perceputa diferit decat in cazul tarilor precum Romania, in care mamele pot sta acasa pana la 2 ani cu copilul lor.

Vestea buna in privinta anxietatii de separare este ca aceasta trece si poate fi chiar gestionata incat sa fie mai putin neplacuta pentru tine si copilul tau.

Cand apare anxietatea de separare

Unii bebelusi pot da semne de anxietate de separare inca de la varsta de 6-7 luni, insa pentru majoritatea acest lucru se intampla intre 10 si 24 de luni.
Cel mai probabil, anxietatea de separare se va manifesta cel mai puternic atunci cand te vei intoarce la munca sau cand iti vei lasa bebelusul in grija altcuiva pentru cateva ore.

Anxietatea de separare mai poate aparea la bebelusi chiar si noaptea, cand cel mic e in patutul sau, dar tu esti intr-o alta camera.

Cum imi ajut copilul sa treaca peste anxietatea de separare

  • Incearca sa-ti lasi copilul cu cineva foarte apropiat, pe care acesta il cunoaste.
  • Cand te intorci la munca, de pilda, e ideala situatia in care bunicii se pot ingriji de cel mic, ramas acasa.

Copilul cel mai probabil isi va manifesta nemultumirea chiar si asa, insa e mai probabil sa se consoleze mai usor cu lipsa ta daca e in compania unor adulti pe care ii cunoaste bine.

  • Fa trecerea treptata de la timpul petrecut cu tine la intrarea in colectivitate
  • Daca solutia de mai sus nu este o optiune pentru tine si trebuie sa-l inscrii pe cel mic la cresa, ia-ti o perioada de acomodare in care sa te duci zilnic cu el la cresa sau la gradinita. Astfel, cel mic va avea timp sa cunoasca persoana care il va ingriji in lipsa ta, cu tine inca de fata.
  • Aceasta practica este una tot mai comuna inclusiv in Romania, mai ales la gradinitele private. Parintii pot sa mearga cu cel mic timp de cateva zile si sa stea in preajma sa pentru o acomodare mai facila.
  • Formeaza o rutina (2 pupici si o imbratisare, sau orice alta variatie), pe care sa o aplici de fiecare data cand urmeaza sa iti lasi copilul in compania altcuiva.

Intotdeauna ia-ti la revedere!

Niciodata nu pleca pe furis, deoarece copilul va deveni chiar mai anxios in momentul in care, in cele din urma, iti va observa absenta.
Ia-ti la revedere de fiecare data cand urmeaza sa pleci si explica-i mereu ca te vei intoarce.
Astfel, desi poate fi mai greu la inceput, in timp copilul tau va avea incredere in aceasta formula de despartire, pentru ca va stii ca in trecut, de fiecare data te-ai intors, precum ai promis.

Imagine: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton