Apa in alimentatia copilului

Apa este esenta vietii, fara aceasta nu am putea trai. Organismul unui sugar este alcatuit in 75% apa.

S-a demonstrat stiintific ca in medie, in cazul unei persoane care cantareste 65 de kilograme, 41 de kilograme ( 63-70 % ) din organismul sau este apa .

Rolul apei in organism:

  • Rol de solvent. Toate procesele vitale din organism au loc in mediu lichid. De asemenea, apa dizolva vitaminele pentru a le facilita trecerea spre celule.
  • Rol de mediator. Apa ajuta la mentinerea unei temperaturi constante in interiorul organismului ( in jur de 37 de grade Celsius)
  • Rol de lubrifiant. Apa amortizeaza socurile si protejeaza organele interne si articulatiile. Acestea au nevoie de apa pentru a functiona normal. Apa are rol de lubrifiere a tractului digestiv.
  • Rol de transportor. Apa intra in compozitia sangelui si a altor fluide din organism. Aceasta ajuta astfel la transportul substantelor nutritive.
  • Rol de sustinere. Apa mentine constant volumul de sange.
  • Rol de eliminare. Apa ajuta la eliminarea toxinelor din organism, prin urina.
  • Rol de umplere. Apa pastreaza organismul in forma buna, pentru ca umple spatiile din si intre celule si tesuturile organismului (muschii spre exemplu).

Rezervele de apa ale organismului se gasesc in special in piele si in muschi. Alte organe care contin cantitati semnificative de apa sunt: creierul, plamanii, ficatul, plasma sanguina.

Apa se pierde prin transpiratie, urina si respiratie.

De cata apa are nevoie organismul unui copil?
Sugarii nu au nevoie de alta apa in afara de cea aflata in compozitia laptelui matern sau a laptelui praf, conform studiilor Academiei Americane de Pediatrie (AAP).

Copiii mici (Atentie! nu este vorba despre nou-nascuti) au nevoie de 1,2 litri de lichid pe zi. Asta nu inseamna insa ca trebuie sa-i puneti sa bea o sticla de apa. Tineti cont si de faptul ca apa se gaseste si in fructe, in ceaiurile pe care i le dati micutului, in lapte. Este de preferat sa-i dati copilului sa bea apa plata, decat sucuri, pentru ca apa nu contine indulcitori.

Copii mici se deshidrateaza foarte repede. O stare prelungita de varsaturi sau diaree ii determina sa piarda multa apa din organism. Aveti deci grija la astfel de stari si duceti copilul imediat la medic daca le observati.

Surse de apa:

Aliment  Procent de apa/kg
apa 100%
salata 95%
pepene verde 92%
broccoli 91%
grapefruit  91%
lapte 89%
suc de portocale  88%
morcovi 87%
iaurt  85%
mar 84%

 * Sursa: American Dietetic Association

De unde bem apa?
Apa de la robinet este tratata chimic si purificata, ceea ce duce la schimbarea proprietatilor acesteia. De asemenea, aceasta ajunge in casele noastre print-un sistem de conducte. Plumbul din conducte sau aliajele de lipit ale acestora pot patrunde in apa.

Plumbul este periculos pentru sanatate, atat pentru copii, cat si pentru adulti.
Apa de la robinet este tratata cu clor, pentru a indeparta bacteriile si alti paraziti. Atunci cand clorul reactioneaza cu alti compusi organici ai apei, duce la producerea de Trihalometan, care este cancerigen(studiile efectuate pe animale au dovedit acest lucru).

Trihalometanul se formeaza in procesul de epurare a apei, in statiile de tratare, astfel incat, apa din retele este indeajuns de incarcata cu acest compus. Pe parcursul incalzirii apei, cantitatea de trihalometan creste, insa prin fierbere, compusul se degradeaza.
Daca folositi apa de la robinet, asigurati-va ca o fierbeti bine inainte.

Apa plata provine dintr-o sursa ce a fost supusa unor teste riguroase pentru a stabili calitatea ei. Aceasta ete obtinuta prin foraje de mare adancime.

Nu este tratata chimic, cu exceptia faptului ca se poate adauga dioxid de carbon natural.
De aceea majoriatatea pediatrilor recomanda pentru bebelusi folosirea apei microbiologic pura.

Apa minerala (carbogazoasa) este uneori obtinuta din apa de la robinet, re-purificata si careia i se adauga dioxid de carbon industrial.

Text: Dana Puscoci; Sursa: Alimentatia sugarului si a copilului mic', Ed. All
Foto: 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau