Apa si sapun sau gel antibacterian? Ce previne mai bine imbolnavirea

Sanatatea copiilor (si nu numai) se mentine cel mai bine prin obiceiuri sanatoase si maini curate. Insa ce sa fie oare mai eficient, atunci cand vine vorba de igiena mainilor, apa si sapunul sau gelul antibacterian? Oamenii de stiinta au raspunsul.

Studiu desfasurat pe 900 de copii: rezultatele sunt surprinzatoare!

Un studiu publicat recent in jurnalul Pediatrics pare sa indice faptul ca cei mici sunt mai in siguranta atunci cand isi curata mainile cu gel dezinfectat, in detrimentul apei si a sapunului.

Studiul s-a desfasurat pe mai bine de 900 de copii cu varsta de paian in 3 ani ce merg deja la gradinita.
Cei mici au fost impartiti in 3 grupuri: cei care se spalau cu apa si sapun, cei care foloseau gel dezinfectant si un al treilea grup, de control, ce folosea metodele de igiena practicate la gradinita.

Timp de 8 luni, printii, copiii si personalul gradinitei au urmat strict regulile studiului, fara abatere.

Cei mici isi spalau mainile la intrarea in clasa, e afara, inainte si dupa pranz si acasa, dupa ce tuseau, stranutau, isi suflau nasul sau dupa schimbarea scutecului.

Gelul antibacterian, mai eficient in combaterea microbilor decat apa si sapunul

La finalul acestui studiu, oamenii de stiinta au putut trage concluzia ca acei copii care au folosit metoda de igienizare ce presupunea apa si sapun au lipsit ceva mai multe zile e la scoala decat cei care au folosit gelul dezinfectant.
Riscul celor ce au folosit doar apa si sapunul de a dezvolta o infectie respiratorie era cu 21 de procente mai mare, acest grup fiind si cel care a primit mai frecvent antibiotice de la medic.
Si copiii in grupul de control, cel ce a continuat sa urmeze regulile de igiena ale gradinitei, a avut rezultate similare cu cei care foloseau doar apa si sapunul.

Fireste, acest lucru nu inseamna ca cei mici ar trebui sa elimine din rutina lor obiceiul spalarii pe maini cu apa si sapun. E insa necesar sa tii cont de urmatoarele aspecte:

Informatiile rezultate se bazeaza pe un singur studiu, iar intr-un alt context si intr-un alt studiu, rezultatele ar putea fi contrare.

Gelul dezinfectant nu functioneaza prea bine pe mainile foarte murdare (de pamant/grasime, etc). Spalarea pe maini cu apa si sapun ramane esentiala pentru mentinerea igienei.

Ce e important sa retii, daca optezi mai frecvent pentru gelul antibacterian

Foloseste un gel antibacterian ce contine minim 60% alcool, minimul necesar pentru a elimina toti microbii.

Supravegheaza copilul, in timp ce foloseste gelul antibacterian! Mirosul placut si/sau culoarea sticlutei de gel il poate face pe cel mic sa inghita substanta. In acest caz, exista un risc crescut de coma alcoolica, iar din acest motiv gelul trebuie tinut departe de copii.

Sursa: babycenter.com

Imagine: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau