Circa 10% dintre copii sforăie. În cazul unora dintre aceștia, respirația normală e perturbată în timpul somnului și se oprește pentru perioade scurte (apnee). Apneea obstructivă e cea mai comună formă de apnee în somn. În majoritatea cazurilor, aceasta apare din cauza unor amigdale și polipi (vegetații adenoide) măriți, care limitează fluxul de aer în spatele nasului și gâtului. Un alt factor de risc pentru apneea obstructivă în somn este obezitatea.
Copiii cu apnee obstructivă în somn pot fi obosiți și prost dispuși în timpul zilei, pentru că nu se odihnesc bine noaptea. Totuși, unii pot fi hiperactivi. Tratamentul pentru apnee obstructivă în somn constă în extirparea amigdalelor și a polipilor măriți.
Dacă în cursul unei ore de somn, apar 10 episoade de apnee, care durează fiecare cel puțin 10 secunde, la creier nu mai ajunge suficient oxigen. Aceasta declanșează o trezire parțială, exprimată printr-un sforăit brusc și o inspirație profundă. Trezirea parțială nu este neapărat sesizată de cel în cauză, dar somnul este superficial și fragmentat, ceea ce duce la oboseală și somnolență în timpul zilei, precum și la scăderea capacității de concentrare. Odată cu trecerea timpului, apneea obstructivă în somn poate favoriza apariția diabetului, hipertensiunii arteriale sau accidentelor vasculare cerebrale.
Apneea obstructivă în somn poate apărea la orice vârstă, însă în urma studiilor, cel mai frecvent a fost descoperită la preșcolarii cu vârste între 4 și 6 ani, fapt explicat prin dimensiunile mari ale amigdalelor, în raport cu dimensiunea gâtului.
Apneea obstructivă în somn afectează în mod egal băieții și fetele, însă este mai frecventă în rândul copiilor obezi sau care provin din familii unde mai sunt cazuri de apnee.
Specialiștii recomandă 11-13 ore de somn pentru un copil preșcolar, și 10-11 ore de somn pentru școlari. Este foarte important să existe un program și să se respecte o oră de culcare. Înainte de culcare, copiii nu trebuie să consume cafeină (ciocolată, bomboane, sucuri). De asemenea, copiii nu trebuie să primească nici un fel de medicamente care să îi ajute să adoarmă mai repede.
Foto: shutterstock.com