Armurariul: remediu natural pentru detoxifierea ficatului

Ficatul este un organ vital, cu multiple funcții în organism, inclusiv: metabolice, de secreție și excreție, de filtrare sau de stocare. Detoxifierea ficatului este benefică pentru omul modern, care consumă des alimente procesate, grase sau cu mult zahăr. 

Anumite afecțiuni hepatice, expunerea prelungită la medicamente și la substanțe toxice sau consumul excesiv de alcool sunt, de asemenea, situații în care este nevoie de o curățare a acestui organ. Beneficiile detoxifierii se reflectă în starea de bine, într-un nivel crescut de energie, fiind totodată și o ocazie de a pierde în greutate. 

În acest articol vei descoperi modul natural și lipsit, în general, de efecte secundare în care poți face o detoxifiere a ficatului, cu ajutorul unei plante care se utilizează încă din antichitate în acest scop, și anume armurariul. 

Ce este armurariul

Armurariul se mai numește popular ciulin de lapte, iar denumirea sa științifică este Silybum marianum sau Carduus marianus. Planta este originară din zona mediteraneană, dar în prezent se găsește în întreaga lume, preferând zonele uscate și însorite. Florile sale sunt roșii-violet, iar fructele sunt mici, maro și cu coajă tare. Numele de ciulin „de lapte' provine de la seva albă și lăptoasă care iese din frunze atunci când sunt zdrobite. Ingredientele active din armurariu sunt un grup de compuși vegetali cunoscuți sub numele de silimarină. 

Silimarina extrasă din armurariu are proprietăți antivirale, antioxidante și antiinflamatorii. De 2000 de ani, silimarina a fost folosită de oameni pentru a trata afecțiunile hepatice și ale vezicii biliare, pentru stimularea producției de lapte matern, pentru a proteja ficatul împotriva mușcăturilor de șarpe, de alte otrăvuri sau de alcool, iar de curând a fost studiat și efectul silimarinei în prevenirea și tratarea cancerului.

Cum se detoxifică ficatul cu armurariu

Este cunoscut faptul că ficatul este printre puținele organe din corpul omului cu o capacitate remarcabilă de regenerare. Aici poți afla mai multe despre ficat și despre rolul său în organism.

Cu toate că ficatul se autoregenerează, ciulinul de lapte poate oferi un ajutor în plus pentru protejarea celulelor hepatice. Sunt dovezi care susțin utilizarea sa ca remediu eficient pentru cei care fac ocazional excese de alimente grase sau de băuturi alcoolice. 

Armurariul poate ajuta la detoxifierea substanțelor dăunătoare care se acumulează în organism, accelerează regenerarea celulelor hepatice și îmbunătățește funcția hepatică, în timp.

Una dintre modalitățile de administrare a silimarinei este sub formă de drajeuri cu extract uscat metanolic de fruct de armurariu, numit Carduus marianus fructus, într-o formulă concentrată. Există chiar și  un medicament care conține extract standardizat de silimarină ce se poate elibera fără prescripție medicală și care protejează ficatul de efectele substanțelor toxice, stimulând capacitatea regenerativă. 

Silimarina din armurariu poate împiedica toxinele să se atașeze de celulele hepatice și ține sub control radicalii liberi. Aceste celule instabile provin din funcțiile corpului, fiind produse secundare rezultate din diverse procese. Acumularea lor în exces poate dăuna celulelor sănătoase și poate crea probleme de sănătate. 

Silimarina este recomandată în mod regulat și ca terapie complementară pentru persoanele diagnosticate cu hepatită, steatoză hepatică sau cancer hepatic. 

Beneficiile detoxifierii ficatului cu silimarină din armurariu

Detoxifierea ficatului prin intermediul armurariului implică mai multe mecanisme benefice:

  • Stabilizarea membranei celulare – silimarina menține integritatea membranei celulare a hepatocitelor, protejându-le și îmbunătățind funcționarea acestora;
  • Stimularea regenerării hepatice – silimarina stimulează sinteza proteinelor la nivelul ficatului, favorizând regenerarea celulelor afectate de toxine sau de alți factori nocivi;
  • Protecție împotriva fibrozei hepatice – silimarina din armurariu poate preveni fibroza hepatică, un proces patologic asociat cu leziuni ale ficatului;
  • Efect antiinflamator – extractul de armurariu inhibă inflamația la nivelul ficatului, reducând riscul de apariție a bolilor hepatice inflamatorii;
  • Sprijină funcția metabolică – silimarina ajută la reglarea proceselor metabolice, inclusiv metabolismul grăsimilor și carbohidraților, reglând nivelul de glucoză din sânge și contribuind la menținerea unei greutăți normale.

Pentru a te bucura de efectele pozitive ale silimarinei din armurariu, caută întotdeauna produse de calitate, care respectă cerințele Farmacopeei Europene, privind puritatea, eficiența și siguranța.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial